Bedrijven

Unilever hakt knoop over hoofdkantoor nog niet door

Matthias Pauw • 28 november 2017 12:19 @mattpauw

Unilever in Rotterdam. Beeld © ANP

Het Brits-Nederlandse Unilever stelt de beslissing over zijn dubbele nationaliteit nog even uit. Verwacht werd dat het concern voor het einde van het jaar een beslissing zou nemen of het kantoor in Londen of in Rotterdam het hoofdkantoor voor het hele concern wordt.

Unilever heeft als sinds de jaren '30 een complexe structuur met twee hoofdkantoren. Het bedrijf wil daar eigenlijk vanaf, om de juridische structuur te vereenvoudigen.

Volgens Unilever 'vordert het besluitproces goed', maar dat heeft nog niet tot een beslissing geleid, terwijl die wel werd verwacht voor het einde van het jaar.

Dividendbelasting

Het uitstellen van het besluit over het hoofdkantoor komt net na een vinnige politieke discussie in Nederland over het afschaffen van de dividendbelasting voor buitenlandse beleggers. Volgens het kabinet is dat goed voor het vestigingsklimaat in Nederland, het behouden van Unilever werd verondersteld een belangrijke factor te zijn in de besluitvorming.

De dividendbelasting is een heffing van 15 procent op winstuitkeringen voor beleggers, maar in de praktijk betaalt alleen een deel van de buitenlandse beleggers die heffing. Nederlandse investeerders kunnen het altijd verrekenen.

Afschaffing van de belasting is dan ook vooral in het voordeel van buitenlandse investeerders en mogelijk voor bedrijven met veel buitenlandse aandeelhouders, zoals Unilever.

Meer tijd nodig

Toch heeft het voornemen van de Nederlandse regering in combinatie de onzekerheid in het VK over de brexit er niet toe geleid dat de keuze voor Unilever gemakkelijk werd. "Blijkbaar niet", observeert een woordvoerder van het bedrijf.

"Er speelt op dit moment zo veel. Het totaal van wat er speelt maakt dat we wat meer tijd nodig hebben." Het bedrijf wil geen verwachting uitspreken over wanneer de beslissing wel wordt genomen. 

Tegen de Financial Times zegt ceo Paul Polman er voorstander van te zijn dat het besluit wordt uitgesteld door de 'politieke turbulentie'.

Brexit

Daarmee lijkt Polman te doelen op de chaotische situatie rond de brexitonderhandelingen, waar weinig vordering in zit, maar hij wilde er niet over uitweiden tegen de krant. "Het komt van alle kanten tegenwoordig, daar moet je duidelijk over zijn. We nemen een beslissing voor de komende 30 tot 50 jaar en dat moet je goed doen", aldus Polman.

De onderhandelingen over het uittreden van het VK uit de EU zijn in een impasse beland. De Britten willen, om zekerheid te kunnen bieden aan het bedrijfsleven, graag alvast beginnen met de gesprekken over de handelsrelatie na de brexit.

Maar de EU-landen willen daar pas over praten als er eerst voldoende voortgang is geboekt in de onderhandelingen over de eindafrekening, de grens met Noord-Ierland en de rechten van EU-burgers in het VK na de brexit, en omgekeerd.

Meerdere noteringen

Als er inderdaad straks nog maar één hoofdkantoor is, betekent dat niet dat Unilever ook nog maar aan een beurs genoteerd zal zijn. Het bestuur wil de noteringen in Nederland, het VK en de VS behouden.

Bron • RTL Z