Bedrijven

Verkoop stekkerauto's daalt met 22 procent: Duitsland racet voorbij

10 november 2017 13:51

De Duitse bondskanselier Merkel bewondert de elektrische conceptcar EQ A van Mercedes. Beeld © AFP

Nederland loopt flink achter in Europa als het gaat om de verkoop van (deels) elektrisch aangedreven auto's. In bijna alle EU-landen steeg de verkoop van stekkerauto's, maar in Nederland zakte die met 22 procent in.

Dat blijkt uit cijfers van de Europese ACEA, de branchevereniging van Europese autofabrikanten, die een ranglijst publiceerde met landen waar de meeste auto's met (deels) elektrische aandrijving werden verkocht.

Duitsland, toch de heimat van auto's met een verbrandingsmotor, voert de ranglijst aan. Daar steeg het aantal verkochte nieuwe hybrides en elektrische auto's in het derde kwartaal van dit jaar met 119 procent naar 14.458 ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar. Gemiddeld werden in de EU 55 procent meer stekkerauto's verkocht.

Fiscaal voordeel plug-in hybride

Nederland staat in absolute aantallen weliswaar op een zesde plaats in de ranglijst, maar het aantal verkochte nieuwe stekkerauto's daalde met 22 procent naar 2690.

Dat komt omdat de fiscale voordelen voor het leasen van een plug-in eind vorig jaar definitief werden afgeschaft, legt directeur Clem Dickman van marktonderzoeker Aumacon uit. Die regeling werd eind 2015 al versoberd, maar ook vorig jaar konden leaserijders nog tegen een lager bijtellingstarief een plug-in hybride leasen. 

Volledig elektrisch wel gestegen

Nederland was jarenlang voorloper op het gebied van plug-ins, vertelt Dickman. "Maar nu moet je constateren dat dit vooral aan de 6 miljard subsidies lag", zegt hij.

Van volledig elektrische auto's is de verkoop wel gestegen, die worden nog wel gesubsidieerd door de overheid. Dickman vertelt dat dit volgend jaar verder zal stijgen, ook omdat het aanbod van elektrische auto's groter wordt.

Over de elektrische piek heen

Het beeld uit de ranglijst van ACEA wordt ondersteund door de verkoopcijfers die de overheid bijhoudt. Eind 2016, toen de subsidieregeling afliep, bereikte het aantal hybride auto's in ons land een piek van 98.903. Eind september van dit jaar waren het er zelfs minder: 98.518, blijkt uit cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)

Minister van Economische Zaken en Milieu Eric Wiebes heeft met deze cijfers wel iets te leggen aan zijn collega-ministers in Brussel. Juist deze week kwam de Europese Commissie met een wetsvoorstel waarin staat dat de uitstoot van auto's fors omlaag moet

'Kopen met het hart'

Dat Nederlanders bijna alleen met geld zijn over te halen om elektrisch te rijden blijkt ook uit het soort auto's dat wel gekocht wordt. De gemiddelde CO2-uitstoot per kilometer van nieuw verkochte auto's steeg dit jaar, omdat er steeds meer grotere en zwaardere auto's worden verkocht

Leaserijders kopen niet meer met hun portemonnee, maar met hun hart, concludeert Steven van Eijk van branchevereniging RAI dan ook in het AD

Bron • RTL Z