Bedrijven

Baggerjaar voor Boskalis: aanzienlijke lagere omzet en winst

10 november 2017 10:06

Beeld © Boskalis

Zowel de omzet als de winst van baggeraar Boskalis lagen in het derde kwartaal op een aanzienlijk lager niveau. Toch handhaaft het concern de verwachtingen voor geheel 2017.

Boskalis heeft last van de slechte markt. Bedrijven in de olie- en gasindustrie investeren minder vanwege de gedaalde olieprijs. Dat betekent dat de dure schepen minder dagen worden ingehuurd. Ook liggen de marges lager.

Koers daalt

De daling van omzet en winst waren verwacht. Maar beleggers zijn ontevreden: de koers van Boskalis daalt meer dan 3 procent. Het bedrijf publiceert over het derde kwartaal alleen een trading update en geen concrete omzet- of winstcijfers.

Het houdt het erop dat omzet en winst dalen. In het tweede halfjaar zal de winst, zonder het effect van reorganisatielasten van 15 miljoen euro, vergelijkbaar zijn met de 75 miljoen van de eerste zes maanden. In die periode was trouwens sprake van een halvering van de nettowinst.

Orders en olieprijs

Inmiddels loopt de olieprijs weer wat op, maar grote olieconcerns gaan dan niet meteen meer opdrachten geven. Daar zit een vertraging van ongeveer twee jaar in, aldus beurscommentator Hans de Geus.

De orderportefeuille van Boskalis is in vergelijking met eind juni nog met 4 procent gedaald, tot 3,1 miljard euro. In het afgelopen kwartaal werd voor een half miljard euro aan werk aangenomen. Eerder dit jaar schrapte Boskalis honderden arbeidsplaatsen. 

Volgens Boskalis was het bij de bagger- en infra-activiteiten in het derde kwartaal drukker dan in de eerste jaarhelft. Bij de offshore-energiewerkzaamheden gingen de resultaten juist omlaag door de slechte marktcondities. Bij de sleep- en bergingsdiensten trok de omzet aan na een zeer rustig eerste halfjaar, aldus het bedrijf.

Bron • RTL Z