Bedrijven

ABN Amro verrast met winstgroei van 11 procent

08 november 2017 08:45

Beeld © ANP

ABN Amro, de bank die nog voor 56 procent in handen is van ons belastingbetalers, deed het in het derde kwartaal veel beter dan verwacht. Dat komt mede doordat de Nederlandse economie draait als een tierelier.

De omzet van ABN Amro, bij een bank heten dat baten, daalde met 4 procent tot 2,1 miljard euro. Maar de kosten daalden veel meer, met maar liefst 12 procent.

Verder hoefde er veel minder geld opzij gezet te worden voor slechte leningen: slechts 5 miljoen euro tegen 23 miljoen euro. Daardoor steeg de nettowinst met bijna 11 procent tot 910 miljoen euro. De winst per aandeel nam toe van 0,63 euro tot 0,70 euro.

ABN draait veel beter waarop beleggers op hadden gerekend. Zij dachten dat de winst juist zou dalen.

Voordeel van goede economie

ABN Amro profiteerde van het verder aantrekken van de Nederlandse economie. Er werd meer krediet verleend, onder meer hypotheken en leningen aan het mkb. Dat de omzet daalde komt mede door de verkoop van bepaalde activiteiten. De bank blijft flink in de kosten snijden, gezien de kostendaling met bijna 12 procent.

ABN Amro plukte wat betreft kosten vooral de vruchten van verbeteringen op het gebied van digitalisering. Ook werkt de bank, zoals eerder aangekondigd, bij verschillende onderdelen aan het terugbrengen van zijn personeelsbestand. Het financiële concern verwacht in verband met deze herstructureringen in het vierde kwartaal nog een extra provisie te moeten nemen tussen de 50 miljoen en 100 miljoen euro.

Koers flink gestegen sinds beursgang

Beleggers Beleggers hebben geen klagen. Wie aandelen kocht bij de beursgang op 20 november 2015 tegen de introductiekoers van 17,75 euro, heeft nu een winst van 46 procent te pakken. De AEX-index won in deze periode 18 procent.

Bron • RTL Z