Bedrijven

Omzet SBM Offshore keldert verder

Michaël Niewold • 08 november 2017 08:40 @michaelniewold

Beeld © SBM Offshore

De omzet van SBM Offshore is opnieuw omlaag gegaan. In de eerste negen maanden van dit jaar kwam de omzet uit op 1,2 miljard dollar, in dezelfde periode vorig jaar was dat nog 1,5 miljard dollar.

De maritiem dienstverlener wijt de omzetdaling van 20 procent aan de moeilijke omstandigheden in de olie- en gassector, meldt het in tussentijdse handelsbericht

Vooral bij het onderdeel Turnkey gaat het niet best, daar daalde de omzet met 80 procent. Deze divisie bouwt opslagplatforms en tankers voor in de olie-industrie, maar oliemaatschappijen zijn voorzichtig met investeren vanwege de lage olieprijs. Ook in het eerste kwartaal had SBM Offshore het vooral in deze tak lastig.

Afschrijving van 60 miljoen

Dat oliemaatschappijen minder risico nemen, is weer goed nieuws voor de tak Lease en Operate. Daar steeg de omzet met 18 procent, geholpen door een drietal productie en opslagschepen die sinds vorig jaar in de vaart zijn. Die werden vorig jaar al afgeleverd, maar zijn dit jaar pas in de boekhouding verwerkt. 

Vanwege de moeilijke marktomstandigheden schrijft het bedrijf in totaal 60 miljoen dollar af. De helft daarvan is omdat SMB verwacht dat een schip dat helpt bij onderhoudswerkzaamheden op zee, minder gebruikt zal worden dan gedacht. De investering die het bedrijf deed als mede-aandeelhouder in een scheepswerf in Angola, schrijft het helemaal af. 

Omkoopschandaal Brazilië

Het lukt SBM Offshore ook maar niet om een punt gezet te krijgen achter het omkoopschandaal in Brazilië. Het bedrijf benadrukt dat het bereid is om de kwestie af te kopen, maar dat het wachten is op overeenstemming met autoriteiten in het land.

Volgens SBM is het onzeker of er überhaupt een bevredigende oplossing bereikt zal worden. Eerder deze week maakt SBM Offshore bekend 205 miljoen euro opzij te zetten voor een boete in de Verenigde Staten voor de rol in het Braziliaanse omkoopschandaal. 

Het bedrijf handhaaft zijn verwachtingen voor het hele jaar, waarbij het een omzet van 1,7 miljard dollar voorziet. Daarnaast zal het onderliggende bedrijfsresultaat uitkomen op minstens 750 miljoen dollar. 

Bron • RTL Z