Bedrijven

SBM Offshore zet miljoenen opzij voor boete in omkoopschandaal

06 november 2017 08:33

Het hoofdkantoor SBM Offshore in Schiedam. Beeld © ANP

SBM Offshore, dienstverlener aan de olie- en gassector, heeft 205 miljoen euro opzij gezet omdat het rekening houdt met een nieuwe boete in de Verenigde Staten. Het draait hierbij om een groot Braziliaans omkoopschandaal.

SBM kwam er in 2012 achter dat medewerkers in verscheidene landen zich schuldig hebben gemaakt aan oneerlijke verkooppraktijken. Het bedrijf trof in 2014 een schikking met justitie in Nederland en die in de VS.

Nieuwe feiten

Het  Amerikaans ministerie van justitie sloot de zaak af, maar behield zich wel het recht voor de zaak te heropenen als er nieuwe feiten aan het licht zouden komen. In Brazilië is sindsdien een Amerikaanse ex-medewerker van SBM aangeklaagd die werkte vanuit de VS.  

De beschuldigingen aan zijn adres zijn ernstig genoeg om de zaak opnieuw tegen het licht te gaan houden. Inmiddels is duidelijk dat justitie in de VS aanstuurt op een nieuwe boete. In een persbericht zegt SBM Offshore dat de verschillende gesprekken met autoriteiten in Brazilië nog niet zijn opgelost. Het spreekt van een ingewikkeld proces. 

Bron • RTL Z/ ANP