Bedrijven

Rusland: blokkade luchtruim voor KLM 'niet aan de orde'

Loek Essers en Martijn Smiers • 31 oktober 2017 15:58

Vliegtuigen van ABC op een vliegveld vlakbij Moskou. Beeld © Getty Images

Volgens het Russische ministerie van Transport is een sluiting van het luchtruim voor KLM 'niet aan de orde'. De Russen zouden hiermee hebben gedreigd om zo te voorkomen dat de Russische vrachtmaatschappij Air Bridge Cargo vluchten van het overvolle Schiphol moet verhuizen naar andere luchthavens.

De Russen zijn niet blij dat de landingsrechten voor Air Bridge Cargo (ABC) zijn ingetrokken, daarom zou er gedreigd zijn met een blokkade, zegt de Vereniging van Nederlandse Verkeersvliegers (VNV).

"Ze hadden dit eigenlijk afgelopen zaterdag willen doen, maar hebben de Nederlandse regering extra tijd gegeven", zegt VNV-woordvoerder Joost van Doesburg.  

Blokkade niet nodig

Op Schiphol moeten 37 van de 150 wekelijkse cargovluchten verdwijnen, omdat er een capaciteitstekort is voor passagiersvluchten. ABC zou net zoals andere luchtvaartmaatschappijen uit moeten wijken naar andere luchthavens omdat het te druk wordt op Schiphol.

De Russische vrachtmaatschappij wordt daar flink door geraakt. Het heeft 10 vluchten moeten verplaatsten en raakte daardoor 20 landingsrechten (slots) kwijt, zegt Henk-Jan Keulen, country manager Nederland van ABC, tegen RTL Z.

Op de vraag of er gedreigd is zegt hij: "Daar is mij niets over bekend." 

Blokkade onnodig

Een blokkade van het luchtruim voor KLM is niet nodig, zegt een woordvoerder van het Russische ministerie tegen RTL Z. Er is namelijk een voorlopig akkoord gesloten waarmee het probleem is opgelost, aldus de woordvoerder.

Dat voorlopige akkoord zou eruit bestaan dat KLM zijn landingsrechten (slots) op Schiphol met ABC gaat delen. Daarmee zou de kou uit de lucht zijn en in de loop van de week kan er een akkoord worden gesloten, zegt de woordvoerder. Speculeren over wat er gebeurt als er toch geen deal komt, wil hij niet.

Deal? Welke deal?

De grote vraag is of het Russische ministerie niet te hard van stapel loopt. Een woordvoerder van KLM laat weten dat er op dit moment bij hem niets over een deal bekend is.

Een woordvoerder van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW), zegt tegen RTL Z dat ze ook nog niets gehoord heeft van een deal met de Russen.

Van Doesburg noemt de uitspraken van het Russische ministerie 'bijzonder'. "Volgende week staat er niets op de agenda", zegt hij. Het zou dus opmerkelijk zijn als er dan wel een deal wordt gesloten. 

Omvliegen

Een gesloten Russisch luchtruim zou betekenen dat KLM-vluchten drie tot vijf uur langer zouden moeten vliegen naar bestemmingen als China en Singapore. 

Dat is niet alleen moeilijk plannen, maar brengt ook extra kosten met zich mee omdat er een of zelfs twee extra piloten mee moeten zegt Leen van der List, vakbondsbestuurder van FNV Cabine. Uiteraard kan er dan ook niet naar bestemmingen in Rusland zelf gevlogen worden.

Passagiers hoeven zich volgens KLM nergens druk om te maken. Omvliegen is 'voorlopig niet aan de orde'. "Als dat het geval is gaan we onze passagiers inlichten", aldus de woordvoerder. 

Bron • RTL Z / Loek Essers / Martijn Smiers