Bedrijven

Cao-akkoord: vakkenvullers krijgen er loon bij

Michaël Niewold • 26 oktober 2017 09:42 @michaelniewold

Beeld © Archieffoto ANP

Vakkenvullers, cassières en ander supermarktpersoneel krijgt er de komende jaren 3,5 procent loon bij. Vakbond CNV heeft een akkoord bereikt met de supermarkten over een nieuwe cao.

De nieuwe cao geldt voor 2 jaar, in totaal krijgt supermarktpersoneel er in die periode 3,5 procent loon bij. De cao geldt voor zo'n 300.000 medewerkers van supermarkten en gaat met terugwerkende kracht in op 1 april van dit jaar. Het voorstel wordt nog wel voorgelegd aan de leden van CNV Vakmensen. 

Over de loonsverhoging is de vakbond niet heel enthousiast. Maar daartegenover staat dat supermarktmedewerkers over een groter deel van hun inkomen pensioen gaan opbouwen en een potje krijgen voor een opleiding.

Potje voor bijscholing

Dat potje bedraagt slechts 175 euro per jaar, maar dát hier nu een afspraak over is, ziet de vakbond als grote winst. "Dit is het begin van echte vernieuwing van de cao in de detailhandel", zegt vakbondsbestuurder Wessel Breunesse.

Medewerkers mogen zelf bepalen waar ze het leergeld aan willen uitgeven, de leergeldregeling geldt alleen voor medewerkers die twaalf uur of meer per week werken. 

Flex wordt 'tussenbaan'

In de nieuwe cao komt er ook meer zekerheid voor flexwerkers. Flexcontracten worden vervangen door zogeheten tussenbanen, die voor maximaal 4 jaar mogen gelden. Ook komt er een proef waarbij medewerkers meer zeggenschap krijgen over het invullen van hun werktijden, het zogenoemde 'zelfroosteren'.

De cao geldt niet voor de medewerkers op de distributiecentra van supermarktketen Jumbo. De onderhandelingen over die cao zitten al maanden muurvast sinds Jumbo in april de onderhandelingen afbrak en met een eigen cao kwam

Bron • RTL Z