Bedrijven

Uber in beroep tegen verbod in Londen

13 oktober 2017 13:15

Een protest tegen Uber eerder dit jaar in Londen. Beeld © EPA

Het was al aangekondigd, maar Uber heeft nu ook formeel beroep aangetekend tegen het besluit van de Londense vervoersautoriteit Transport for London (TfL) om zijn vergunning voor taxivervoer in te trekken.

In afwachting van de bezwaarprocedure mag het bedrijf achter de gelijknamige taxiapp zijn diensten gewoon blijven aanbieden. TfL besloot vorige maand de vergunning van Uber, die op 30 september afliep, niet te verlengen. Het bedrijf kondigde toen al aan om dit besluit aan te vechten.

De toezichthouder vindt dat het bedrijf een loopje neemt met de regels en daarmee onvoldoende verantwoordelijkheid neemt voor zaken die de openbare orde en veiligheid aangaan. Zo zou Uber verzuimd hebben ernstige incidenten te rapporteren en te weinig onderzoek doen naar de achtergrond van chauffeurs die het inschakelt.

'Constructief' topoverleg met Uberbaas

Dara Khosrowshahi, de nieuwe baas die pas het stokje heeft overgenomen van de omstreden mede-oprichter Travis Kalanick, is eerder deze maand in Londen geweest voor overleg met TfL-commissaris Mike Brown. Beide partijen noemden dat gesprek achteraf 'constructief'.

Khosrowshahi is er evenwel nog niet in geslaagd de toezichthouder op andere gedachten te brengen. Uber hoopt dat dit alsnog lukt, maar had volgens de zegsman geen andere keuze dan formeel in beroep te gaan, omdat anders zijn app in Londen op zwart zou zijn gegaan.

Procedure kan jaren duren

Een justitiewoordvoerder in Londen liet weten dat de zaak waarschijnlijk op 11 december voor het eerst voor de rechter komt. Een dergelijke bezwaarprocedure kan maanden tot zelfs jaren in beslag nemen. Totdat er een definitief vonnis ligt, kunnen de circa 40.000 chauffeurs die Uber heeft rondrijden in de Britse hoofdstad gewoon hun werk blijven doen.

Bron • RTL Z / ANP