Bedrijven

Opnieuw topman Samsung weg om 'ongekende crisis'

Michaël Niewold • 13 oktober 2017 09:17 @michaelniewold

De afgetreden topman Kwon Oh-Hyun. Beeld © AFP

Topman Kwon Oh-hyun vertrekt volgend jaar bij Samsung. Hij vertrekt onder meer vanwege het schandaal rond Lee Jae-yong, die vanwege corruptie tot vijf jaar celstraf is veroordeeld.

In een brief aan het personeel spreekt de 64-jarige Kwon van 'een ongekende crisis' waar Samsung zich in bevindt. "Ik geloof dat de tijd is gekomen voor het bedrijf om opnieuw te beginnen, met nieuw elan en jong leiderschap dat een beter antwoord heeft op de uitdagingen die de snel veranderende IT-industrie met zich meebrengt."

Hij stapt op zodra zijn huidige mandaat in maart volgend jaar afloopt. Zijn aankondiging komt volgens persbureau Reuters als een volslagen verrassing. Analisten dachten dat hij na het corruptieschandaal juist een grotere rol zou krijgen in het bedrijf

Omkopingsschandaal

Een andere topman van het Samsung-imperium, ​Lee Jae-yong, werd onlangs veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf voor omkoping, verduistering en meineed. Hij zou voor vele miljoenen aan steekpenningen hebben betaald aan een vertrouweling van oud-president Park Geun-hye. Ook die moest vanwege het schandaal al aftreden.

Miniatuurvoorbeeld

Een model presenteert de Note 8 smartphone in Sri Lanka. (Beeld: EPA)

Kwon, die in 1985 bij Samsung begon als onderzoeker op de halfgeleiderafdeling, was sinds Lee in opspraak raakte het gezicht van Samsung naar de buitenwereld. Hoewel de reputatie van het concern een enorme deuk heeft opgelopen, bleef de vraag naar producten onverminderd hoog. Vooral geheugenchips zijn niet aan te slepen.

Recordwinst van bijna 11 miljard euro

De resultaten zullen naar verwachting dan ook niet al te veel lijden onder de onrust. Samsung verwacht dat de operationele winst in het derde kwartaal bijna verdrievoudigd is tot een recordniveau van omgerekend een kleine 11 miljard euro.

De omzet is naar verwachting uitgekomen op ruim 47 miljard euro, meldt het bedrijf in een vooruitblik op de kwartaalcijfers. Een uitsplitsing tussen de verschillende divisies gaf het bedrijf niet.

Bron • RTL Z