Bedrijven

Laadpalenaanbieder NewMotion wil groeien na overname door Shell

Mathijs Smit • 12 oktober 2017 17:01 @Mathijs__Smit

Beeld © NewMotion

Shell neemt het Amsterdamse NewMotion over, een van de grootste aanbieders van laadpalen in Europa. Daarmee is een kampioen van de groene sector in handen gekomen van een van de grootste producenten van fossiele brandstoffen ter wereld. "Maar dat verandert niets aan onze missie."

NewMotion beschikt over ruim 30.000 oplaadpunten bij particulieren en bedrijven in Nederland, Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Het bedrijf heeft daarnaast meer dan 100.000 laadpassen uitgegeven. Daarmee kunnen gebruikers terecht bij circa 50.000 oplaadpunten in 25 Europese landen.

De Amsterdamse onderneming werd in 2009 opgericht en boekte vorig jaar een omzet van 13 miljoen euro. NewMotion telt 90 werknemers en maakte vorig jaar nog verlies.

Groeien in Europa

NewMotion zocht naar een sterke koper, omdat het verder wil groeien in Europa. "Toen het bedrijf in 2009 begon, was het een geloof. Onze toenmalige aandeelhouders pasten daar goed bij", legt directeur Sytse Zuidema uit. "Daarna stapten grotere partijen in, omdat er grotere investeringen nodig waren."

"Maar nu zie je dat elektrisch rijden zo serieus aan het worden is, dat een nog grotere partij nodig is." Met Shell als eigenaar verwacht Zuidema 'bij iedereen aan tafel' te kunnen schuiven.

NewMotion werd opgericht door ondernemers Alef Arendsen en Ritsaart van Montfrans. Zij zijn niet meer betrokken bij de dagelijkse leiding van de onderneming, maar waren tot vandaag nog wel aandeelhouder.

Andere aandeelhouders waren Tendris, Stichting Doen, Alliander, het Entrepreneurs Fund en AutoBinck. De prijs die Shell betaalde om hen uit te kopen, is niet bekend gemaakt.

Shell wil vernieuwers

Ook voor Shell is de overname interessant. "Wij willen klanten graag bedienen met een breder aanbod aan autobrandstoffen", aldus Matthew Tipper die bij het olie- en gasconcern verantwoordelijk is voor nieuwe brandstoffen. "Daar hebben we vernieuwers als NewMotion bij nodig."

Spanning

Is het niet vreemd dat NewMotion als kampioen van de groene sector nu wordt overgenomen door een van de grootste producenten van fossiele brandstoffen ter wereld?

Directeur Zuidema van NewMotion erkent dat er 'enige spanning' is tussen Shell en zijn bedrijf. "Shell kijkt natuurlijk naar een breed pallet van brandstoffen. Onze missie is om een zo groot mogelijk aantal kilometers met schone brandstof te laten rijden. Er verandert niet aan die missie. NewMotion wordt ook niet geïntegreerd in Shell."

Volgens Zuidema staan ook de oprichters achter de overname. "Voor hen is de cirkel nu rond. Bij de oprichting werden nog harde statements tegen fossiele brandstoffen gemaakt. Maar nu is de sector zo ver ontwikkeld, dat er samengewerkt kan worden."

Update vrijdag 13 oktober:

Zowel Van Montfrans als Arendsen bevestigen een dag na de verkoop van hun bedrijf dat zij achter de overname staan. Volgens Arendsen bezaten zij nog een belang dat kleiner was dan 10 procent. "De dag nadat het kabinet bekend maakt dat er in 2030 geen benzineauto's meer verkocht mogen worden, koopt Shell NewMotion. That makes sense", schrijft Van Montfrans in een mail.

"We hadden wel wat tijd nodig om ons hier comfortabel bij te voelen", erkent Arendsen. "Maar Shell investeert tegenwoordig veel in schone energie. En ik ben niet voor het uitsluiten van partijen. Het is beter samen te werken."

Bron • RTL Z