Bedrijven

Prijzen series hard omhoog: Game of Thrones naar 15 miljoen dollar

Michaël Niewold • 02 oktober 2017 11:42 @michaelniewold

De Game of Thronesacteurs Maisie Williams, Emilia Clarke, Sophie Turner, and Kit Harington bij de uitreiking van de Emmy Awards. Beeld © Getty Images

De prijzen voor het maken van een uur tv voor een serie rijzen de pan uit. De belangrijkste reden: de streamingdiensten HBO en Netflix zijn bereid om veel meer te betalen voor het maken van tv-series dan traditionele tv-zenders.

Zo telde Netflix 130 miljoen dollar neer voor de 10 afleveringen van de serie The Cronw, over het leven van koningin Elizabeth II. De geflopte serie The Get Down kostte het bedrijf 120 miljoen dollar, schrijft Mashable.

Maar daar gaat hitserie Games of Thrones van concurrent HBO ruimschoots overheen in het komende en laatste seizoen. Voor iedere van de in totaal zes afleveringen betaalt het bedrijf 15 miljoen dollar, schrijft Variety.

Friends was de duurste

Ter vergelijking: de duurste tv-serie ooit die nog voor lineaire tv werd gemaakt was Friends, met 10 miljoen per aflevering. En de reden dat dit bedrag zo hoog was, waren de zes acteurs. Zij bedongen een salaris van 1 miljoen dollar per aflevering, per persoon, schrijft Business Insider.

En om het even helemaal in perspectief te plaatsen: het maken van een aflevering Nederlands drama kost tussen de 200.000 en 500.000 euro, laat een woordvoerster van productiehuis NL Film weten. 

Voor series zoals Penoza die in het heden spelen zijn de kosten door de bank genomen lager dan voor een historisch drama als De Zaak Menten. Dat heeft te maken met het aankleden van de filmset, kostuums en effecten, legt ze uit. 

'Geen lopendebandwerk meer'

Er zijn grofweg drie redenen voor de stijgende kosten van series, vertelt Cindy Holland, directeur original content bij Netflix aan Variety. Behalve dat series duurdere acteurs inhuren en meer geld besteden aan special effects, is het maken van een serie geen lopendebandwerk meer.

"Vergelijk het met de verschuiving naar speciaalbier. Ieder project is verschillend, het past niet meer in het standaard bakvormpje", zegt Holland.

Veel meer series

Dat de productiekosten stijgen, heeft ook te maken met de hoeveelheid series die er gemaakt worden. Die steeg tussen 2011 en 2016 met 71 procent, blijkt uit onderzoek van FX Networks Research. 

En dat zorgt er weer voor dat de poel waarin gevist wordt voor geschikte producers, technici en stuntacteurs steeds kleiner wordt. De beloningen gaan omhoog: van 20.000 dollar per aflevering voor een scriptschrijver of producer naar 40.000 à 50.000 dollar of zelfs meer. 

Bijkomend nadeel: door een tekort aan ervaren personeel neemt het aantal ongelukken op de set ook explosief toe, melden bronnen uit de filmindustrie aan Variety. 

Miniatuurvoorbeeld

Opnames voor Game of Thrones op de set in Zumaia, Spanje. (Beeld: Getty Images)

Bron • RTL Z