Bedrijven

Rechter grijpt in bij webwinkel Neckermann.com

Mathijs Smit • 29 september 2017 10:48 @Mathijs__Smit

Beeld © ANP (Archieffoto)

Een externe bestuurder moet orde op zaken gaan stellen bij Readen Retail, het moederbedrijf van webwinkel Neckermann.com. Ook komt er een onderzoek naar het beleid en de gang van zaken bij de onderneming.

Dat heeft de Ondernemingskamer in Amsterdam gisteren bepaald. De uitspraak komt na twee roerige jaren bij Neckermann.com.

Grote plannen

Begin 2016 verkocht de Amsterdamse investeringsmaatschappij Axivate haar webwinkel Neckermann.com aan Readen Holding, het bedrijf van de broers Joop en Ronald Steenbergen. Axivate bleef bijna een kwart van de aandelen houden.

Axivate en de broers Steenbergen hadden aanvankelijk grote plannen met Neckermann.com. De zakenpartners wilden de webwinkel uitbouwen met een fysieke winkelketen, en namen daarvoor een rits winkels van Kijkshop en DepotPlus over.

Problemen

Maar al vanaf het begin kende het bedrijf problemen. Er was ruzie in de top. Het bedrijfsonderdeel met de fysieke winkels ging binnen een jaar failliet. En de Duitse eigenaar van de domeinnamen verbood het gebruik daarvan.

Volgens de broers Steenbergen wilden hun investeerders daarom geen geld meer in het project steken, en was het gedoemd te mislukken. Zij kondigden begin dit jaar aan Axivate voor de rechter te slepen, omdat de investeerder hen iets zou hebben verkocht wat ze niet bezat; de domeinnamen.

Puinhoop

Axivate stapte op haar beurt in augustus naar de Ondernemingskamer, omdat de investeerder vindt dat de broers er bij Neckermann.com een puinhoop van maken. Zo zouden zij geen cijfers aan de minderheidsaandeelhouder geven.

De Ondernemingskamer is ingegaan op het verzoek van Axivate, om de leiding van het bedrijf in handen te geven van een onafhankelijke bestuurder. Ook ging de rechter akkoord met een onderzoek naar de gang van zaken.

Dat kan overigens ook nadelig voor Axivate uitpakken, omdat de onderzoeker volgens de rechter ook heel goed naar de rol van de investeerder bij de licentie voor de domeinnamen kan kijken. "De Ondernemingskamer kan zich niet aan de indruk onttrekken dat Axivate zich (...) het belang van het gebruik van een licentie voor Readen Retail onvoldoende heeft aangetrokken."

'Aandacht afleiden'

Directeur Joop Steenbergen van Readen bevestigt de benoeming van de externe bestuurder. "Wat dat voor ons gaat betekenen, is nog niet duidelijk. Wel duidelijk is, dat Axivate hiermee de aandacht wil afleiden van onze bodemprocedure over de domeinnamen. Dat is de kern van de zaak."

Steenbergen zegt erop te vertrouwen 'dat deze storm snel weer gaat liggen'.

Eerdere faillissementen Axivate

Axivate wil geen commentaar over Neckermann.com geven. "Dus bellen heeft geen zin",  smst Axivate-partner Andreas Ezinga. Ook eerder onthield de investeringsmaatschappij zich van een toelichting op de aanhoudende problemen bij de webwinkel.

Axivate was in 2014 betrokken bij de  faillissementen van de webwinkels Bulls & Birds, JeansOnline en Label54, en een eerder, omstreden bankroet van Neckermann.com. 

Bron • RTL Z