Bedrijven

AH gaat met Rappie binnen twee uur bezorgen in Rotterdam

Paul le Clercq • 27 september 2017 12:20 @Paul_le_Clercq

Beeld © ANP

Supermarktketen Albert Heijn begint in Rotterdam een proef waarmee je nog sneller je boodschappen in huis hebt. Binnen twee uur moet een bezorger met je boodschappen op de stoep staan.

Nederlanders bestellen tegenwoordig regelmatig hun boodschappen, die kunnen worden afgehaald in een winkel of bij een bepaald punt, zoals een Pick Up Point van Albert Heijn.

Ook kun je boodschappen laten bezorgen. Een bedrijf als Picnic timmert de laatste tijd bijvoorbeeld flink aan de weg met het bezorgen van boodschappen.

SuperBuddy

Albert Heijn werkt voor de bezorgproef, onder de naam Rappie, samen met SuperBuddy. De proef begint over een paar weken en loopt tot eind dit jaar. Albert Heijn wil niet zeggen wanneer de test geslaagd wordt geacht.

SuperBuddy bemiddelt tussen bezorgers en Nederlanders die spullen thuisbezorgd willen hebben. Tot nu toe kun je via SuperBuddy boodschappen laten bezorgen in Zwolle en Utrecht.

Test loopt tot eind dit jaar

Daar komt nu Rotterdam dus bij, maar in tegenstelling tot Zwolle en Utrecht werkt SuperBuddy daar exclusief samen met Albert Heijn. In een later stadium kan SuperBuddy wel ook voor andere winkels gaan bezorgen. Dat Albert Heijn de bezorgservice in Rotterdam is niet omdat Picnic daar sinds kort ook actief is, zegt Albert Heijn.

Consumenten kunnen hun boodschappen laten bezorgen in een straal van ongeveer drie kilometer rond de winkels die met SuperBuddy samenwerken. De Albert Heijns in Rotterdam waarvoor SuperBuddy gaat bezorgen liggen alle vier in het centrum of daar omheen (Bentinckplein, Oudedijk, Lijnbaan en Kleiweg).

Bezorgkosten

Voor het bezorgen betaal je een tarief dat afhangt van het bedrag waarvoor je boodschappen bestelt. Voor de eerste 30 euro zijn de bezorgkosten 5 euro. Daarna wordt het duurder. Bestel je voor meer dan 150 euro, dan kost bezorgen 15 euro.

In deze test gaat geen geld van de bezorgkosten die je betaalt naar Albert Heijn. Het voordeel van de supermarkt is dat er in een hun filialen boodschappen wordt gedaan, hetgeen dus omzet oplevert waarop een bepaalde winstmarge wordt behaald. 

Volgens Laurens van Geffen, oprichter van SuperBuddy, zou er in een later stadium meer in rekening kunnen worden gebracht voor de bezorgkosten als je je boodschappen sneller wil hebben, bijvoorbeeld binnen een uur. 

Bij de gewone bezorgservice van Albert Heijn ben je nu tussen de 3,95 en 12,95 euro kwijt, afhankelijk van het bedrag waarvoor je boodschappen bestelt. Het minimumbedrag is 70 euro.

Er is wel een verschil tussen de bezorgservice van Albert Heijn zelf en die samen met SuperBuddy. Bij Rappie kun je alleen de producten kopen die in de supermarktvestigingen in kwestie te koop zijn. Bij AH.nl kun je kiezen uit 28.000 producten, ook uit het assortiment van Etos en Gall & Gall.

Studenten

De boodschappen die je bij Albert Heijn doet worden met Rappie thuisgebracht door bezorgers die op bepaalde dagen of tijden wat willen bijverdienen. SuperBuddy werkt daarvoor samen met een studentenuitzendbureau.

De bezorgers zijn verzekerd, benadrukt Van Geffen. Zij bezorgen met hun eigen fiets of met elektrische bakfietsen die SuperBuddy least van Centaur Cargo. Voor de bezorgers maakt dat niet uit voor de vergoeding die zij krijgen. Zij ontvangen bijna 80 procent van de prijs die de klant van Albert Heijn betaalt voor het bezorgen.

Bezorgen kost nog geld

Supermarkten verdienen nu nog geen geld met het bezorgen van boodschappen die online zijn gedaan. 

Bron • RTL Z