Bedrijven

Siemens en Alstom fuseren tot Europese treingigant

Matthias Pauw • 27 september 2017 08:27 @mattpauw

Een ICE op Utrecht Centraal. Beeld © ANP

De treindivisie van het Duitse Siemens fuseert met de Franse concurrent Alstom. Daarmee ontstaat een Europese treingigant die goed is voor een jaaromzet van 15,3 miljard euro.

De angstgegner van Alstom is de illustere TGV. Het pièce de résistance van Siemens is de ICE, de hogesnelheidstrein die over de Duitse en Nederlandse sporen raast.

Aandeelhouders van Alstom zijn veel enthousiaster dan die van Siemens. Terwijl de koers van Siemens rond de 1 procent in de plus staat, reist de koers van Alstom met grote snelheid ruim 8 procent naar boven.

Hoofdkantoor in Parijs

Door het bundelen van de krachten verwachten de bedrijven jaarlijks voor 470 miljoen euro aan kosten te kunnen besparen. Het hoofdkantoor van het fusiebedrijf komt in Parijs te staan en wordt geleid door de huidige ceo van Alstom.

Siemens krijgt in ruil voor zijn treindivisie 50 procent van de aandelen in de nieuwe joint venture. In het persbericht spreken de partijen dan ook van een fusie van gelijken.

Bonus voor aandeelhouders

Alstom-aandeelhouders krijgen een lekkere bonus door de deal. Er wordt een extra dividend van 4 euro per aandeel uitgekeerd en nog eens een extra bonus van ook 4 euro per aandeel.

Daarvoor moet de deal natuurlijk nog wel daadwerkelijk doorgaan. De mededingingsautoriteiten moeten nog toestemming geven voor de vorming van de treinreus, ook moeten de bestaande aandeelhouders nog toestemming geven.

Als Alstom toch zou afzien van de transactie moet het een boete betalen van 140 miljoen euro.

Bron • RTL Z