Bedrijven

Winst voor Ajax dankzij transfers en Europees succes

Michaël Niewold • 25 september 2017 19:02 @michaelniewold

De verkochte Davy Klaassen wordt bedankt in de rust van de met 1-2 verloren wedstrijd tegen Vitesse. Beeld © ANP

Voetbalclub Ajax heeft in het gebroken boekjaar 2016/2017 een winst van 49,5 miljoen euro geboekt. Dat was vooral te danken aan de verkoop van onder meer de spelers Milik, Cillessen en Klaassen. Maar zelfs zonder deze transfers maakte de club winst, dankzij het Europees succes.

De operationele winst kwam uit op 8,4 miljoen euro, dat was 0,7 miljoen in het boekjaar 2015/ 2016. Dat was vooral te danken aan de 15,5 miljoen euro aan premies die de club verdiende in de voorronde van de Champions League en in het Europa League-toernooi. Een jaar eerder was dat tien miljoen euro minder. 

Ook de omzet groeide door het behalen van de finale van de Europa League. De netto-omzet bedroeg 118,2 miljoen euro, een stijging van bijna 25 miljoen euro. Het Europese voetbal kostte de club overigens ook geld: de extra reizen en hotelovernachtingen stuwden de wedstrijdkosten met 3,2 miljoen omhoog tot 17,3. 

'Bescheiden winst'

Dat de club dit jaar geen Europees voetbal speelt, drukt de club meteen weer in de rode cijfers als het gaat om het operationeel resultaat. Maar omdat de transfer van Davinson Sánchez in het lopende boekjaar valt, zal er onder de streep toch 'een bescheiden' winst genoteerd kunnen worden, verwacht de club

Miniatuurvoorbeeld

Ajax werd uitgeschakeld in de voorrondes van de Champions League en de Europa League. (Foto: ANP)

De Colombiaanse verdediger werd in augustus voor zeker 40 miljoen euro aan Tottenham Hotspur verkocht. Dat maakte hem de duurste speler ooit die de eredivisie heeft verlaten.

Bijna 80 miljoen verdiend met transfers

In het afgelopen boekjaar haalde Ajax in totaal 78,6 miljoen euro binnen aan transfersommen. Onder meer de overgangen van Arkadiusz Milik naar Napoli, Jasper Cillessen naar FC Barcelona en Davy Klaassen naar Everton vielen in deze periode.

Aan de aankoop van Hakim Ziyech, Davinson Sánchez, David Neres en Mateo Cassiera werd ruim 18 miljoen uitgegeven.

Gespekte clubkas

Op het veld is het effect van de toptransfers ook terug te zien. Behalve de uitschakeling in de Europese toernooien draait het team van trainer Keizer ook in de eredivisie allesbehalve soepel. Na zes wedstrijden staat de enige beursgenoteerde club van Nederland op de zevende plaats, 5 punten achter koploper PSV.

In totaal heeft Ajax op dit moment 158,9 miljoen euro op de bankrekening staan. De club keert 24 cent per aandeel uit, dat kost de club omgerekend zo'n 4,4 miljoen euro. Presentator Peter van Zadelhoff zette eerder op een rij wat directeur Marc Overmars daarmee zou kunnen doen: 

Bron • RTL Z