Bedrijven

Fins energiebedrijf wil Nederlandse kolencentrales kopen

Katja Keuchenius • 20 september 2017 19:30 @katjakeuchenius

Beeld © ANP

Het Finse energiebedrijf Fortum wil Uniper overnemen. De Duitse energiemaatschappij Eon zette het deels fossiele Uniper, dat ook centrales heeft in Nederland, vanwege groene ambities vorig jaar te koop.

Het merendeel van de aandelen van Uniper bracht Eon al naar de beurs. Als de deal met Forum doorgaat is het grootste energiebedrijf van Duitsland straks helemaal af van zijn fossiele dochter. Dat past in de groene ambities van het bedrijf. Maar waarom zou Fortum geïnteresseerd zijn?

Verrassende cijfers

Het in Düsseldorf gevestigde Uniper heeft gas- en kolencentrales in onder meer Den Haag, Leiden en Rotterdam. De daar opgewekte energie verkoopt Uniper in meerdere Europese landen en Rusland. 

De waarde van Unipers aandelen verdubbelde het afgelopen jaar. "Dat is verrassend", zegt Wim Turkenburg, professor Science, Technology & Society aan de Universiteit Utrecht. "Conventionele energiecentrales draaiden de laatste tijd rode cijfers, omdat de prijzen voor energie sterk dalen op momenten dat er veel wind- en zonne-energie beschikbaar is."

3,47 miljard

Misschien wil Fortum daarom Eons resterende belang van 46.65% in Uniper overnemen, voor 22 euro per aandeel. Het totaalbedrag zou dan uitkomen op 3,47 miljard euro. 

Fortums CEO Pekka Lundmark zegt zelf met de aankoop bij te willen dragen aan Europa's overstap op schonere en veiligere energie. "Uniper heeft enkele van de modernste kolencentrales, veel waterkrachtcentrales en een Zweedse kernreactor", luidt zijn uitleg. Vooral die laatste twee sluiten goed aan bij Fortum.

Langzame transitie

Fortum heeft al enkele kolencentrales in handen in onder meer Finland, Polen en Rusland, maar het bedrijf haalt naar eigen zeggen 96 procent van zijn energie uit waterkracht, kernreactoren en wind. "Uniper is van plan om langzaam van kolen af te stappen", zegt Lundmark. "We zijn extreem gecommitteerd om die plannen waar te maken." 

Wat Fortum daar dan precies aan wil gaan doen, blijft onduidelijk. "We worden een constructieve aandeelhouder voor de lange termijn", zegt Lundmark, "Uniper blijft zelf het bedrijf managen." Stoppen met kolen kan sowieso niet meteen, want fossiele energie heeft volgens Lundmark een rol in de energietransitie, om te beschikbaarheid van energie te garanderen.

Thumbnail

De in 2016 feestelijk geopende kolencentrale in Rotterdam van Uniper.

Lundmark is niet de enige met die mening. Ondanks een oproep van 64 Nederlandse hoogleraren eind 2015 om alle kolencentrales te sluiten en een Kamermeerderheid voor die plannen​, stelde minister Kamp begin dit jaar dat dat te duur zou worden en te weinig millieuwinst op zou leveren. 

Momenteel is ongeveer 80 procent van onze verbruikte energie nog fossiel. Als die energie niet uit Nederlandse kolencentrales komt, komt dat wel uit minder schone kolencentrales uit Duitsland, argumenteren de onderzoekers die Kamp aanhaalt. 

Finse biobossen

​Ook professor Turkenburg denkt dat conventionele energiecentrales nog lang een belangrijke rol spelen in de energievoorziening, voor leveringszekerheid. Dat hoeft minder vervuilend te zijn dan je zou denken. "Gasgestookte centrales kunnen CO2 afvangen en opslaan en kolencentrales zouden ook biomassa kunnen gaan stoken." 

Dat kan Uniper na een eventuele koop door Fortum misschien zelfs relatief makkelijk doen met biomassa uit Finse bossen. "Dat scheelt import van biomassa uit Canada en zou bijdragen aan vergroening", aldus Turkenburg.

Moderne kolencentrales

Na de feestelijke opening van Unipers Maasvlakte Power Plant 3 in het voorjaar van 2016, rekende een Uniper-adviseur voor dat de nieuwe kolencentrale vier keer minder stikstofdioxide en vijf keer minder zwaveldioxide uitstoot dan kolencentrales uit de jaren negentig.

Toch bracht Eon Uniper een jaar geleden naar de beurs uit 'groene' overwegingen. Het bedrijf bleef wel eigenaar van een minderheidsbelang. Topman Johan Teyssen noemde het de geboortedag van het nieuwe Eon, het Groene Eon’.

Het afgestoten Uniper kreeg vervolgens een lening van ING van 300 miljoen euro, ondanks eerdere beloftes va de bank om geen cent meer te investeren in nieuwe kolencentrales.

Uniper zelf zou niet geïnteresseerd zijn en wil liever eigen baas blijven, volgens Bloomberg-analisten. Het is afwachten of Eon openstaat voor een deal met Fortum.