Business

Volgende debacle voor Samsung: gevaarlijke wasmachines

Karin Husslage • 29 september 2016 08:57 @karinhusslage

Een Samsung wasmachine, niet van het bovenlader-type Beeld © Getty Images

Een Amerikaanse productveiligheidswaakhond heeft een waarschuwing afgegeven voor Samsung wasmachines. Ze zouden gevaarlijk hard trillen en daardoor mensen kunnen verwonden.

Het gaat om bovenladerwasmachines die verkocht zijn tussen 2011 en 2016, laat de Consumer Product Safety Commission (CPSC) weten. Tijdens sommige wasprogramma's zouden de machines zo heftig trillen dat ze schade of letsel kunnen bezorgen.

In Amerikaanse media zijn foto's te zien van wasmachines die volgens de gebruikers ervan zelfs geëxplodeerd zijn. Volgens ABC News zouden 21 gebruikers melding hebben gemaakt van een geëxplodeerde of vervormde wasmachine.

Te koop in Nederland

Ook in Nederland zijn Samsung-wasmachines te koop, maar volgens een woordvoerder van Samsung Nederland worden de betreffende wasmachines niet in Nederland verkocht.

De typenummers zijn nog niet bekend gemaakt, maar Samsung laat weten spoedig met meer informatie te komen. Wel kunnen gebruikers op deze speciaal daarvoor ingerichte site het serienummer van hun wasmachine invoeren om te controleren of het mogelijk gevaar oplevert.

Gevoelig moment

Het probleem doemt op op een gevoelig moment, nadat Samsung in september de productie van de Galaxy Note 7-smartphone stillegde en geleverde toestellen wereldwijd terugriep wegens explosiegevaar. Het toestel had het vlaggenschip van het bedrijf moeten worden, maar eindigde in een flinke financiële strop.

Vliegtuigmaatschappijen waarschuwden gebruikers om de telefoon uit te zetten als ze in een vliegtuig stapten.

Oplossing: fijne wasprogramma

CPSC raadt gebruikers van de Samsung wasmachines nu aan om bij het wassen van zwaar wasgoed, zoals beddengoed, waterbestendige kleding en grote items, alleen het wasprogramma voor fijne was gebruiken. Die centrifugeert op een lagere stand, waardoor het apparaat minder in beweging komt.

De organisatie is met Samsung in gesprek over een oplossing voor gedupeerde gebruikers, om verdere incidenten te voorkomen. 

Bron • RTL Z