Business

Het gaat een heel klein beetje beter met Twitter

Daniël Verlaan • 27 oktober 2016 13:43 @danielverlaan

Beeld © ANP

De cijfers over het derde kwartaal zijn iets beter dan verwacht, maar de problemen zijn voor Twitter nog niet voorbij. Een aankomende ontslagronde waardoor 350 mensen hun baan verliezen, is het eerste teken dat het sociale netwerk gaat bezuinigen.

De ontslagronde wordt door Twitter in de cijfers (pdf) over het derde kwartaal van dit jaar bevestigd. Het gaat om 9 procent van het personeelsbestand van 3910 mensen, wat neerkomt op 350 fte's. 

Opnieuw verlies

Twitter draaide in het afgelopen kwartaal een omzet van 564 miljoen euro. Dat is 9 procent meer dan vorig jaar, toen het bedrijf een omzet 521 miljoen euro draaide. De verwachtingen van analisten worden daarmee overtroffen: zij verwachtten een omzet van 554 miljoen euro.

Er wordt wel opnieuw een nettoverlies geboekt. Met 94 miljoen euro is het bedrag iets lager dan vorig jaar. Sinds Twitter in 2013 naar de beurs ging, heeft het bedrijf geen winst gemaakt. 

Het nettoverlies hakt er deze keer in bij Twitter: het bedrijf voert een ontslagronde door om kosten te besparen. Volgens Twitter kan de ontslagronde het komende kwartaal 'mogelijk een impact hebben op de omzet van het bedrijf' omdat er 'meer mogelijkheden zijn om inkomsten te genereren'.

Stagnerende groei

Twitter kampt al tijden met een stagnerende groei. Het aantal actieve gebruikers groeide afgelopen kwartaal met 4 miljoen naar 317 miljoen. Dat is 1 miljoen hoger dan wat analisten hadden verwacht, maar de groei is lang niet meer zo sterk al enkele jaren geleden. Wel benadrukt Twitter dat gebruikers wel actiever tweeten dan voorheen.

Het gerucht gaat dat Disney het sociale netwerk zou willen overnemen. Andere kandidaten, waaronder Salesfoce, zijn naar verluidt afgehaakt.