Bedrijven

Akzo vindt nieuwe cfo Maarten de Vries bij Intertrust

19 september 2017 09:29

Maarten de Vries. Beeld © AkzoNobel

AkzoNobel heeft Maarten de Vries aangesteld als de nieuwe financieel directeur. De Vries moet per 1 januari aan de slag gaan, als de aandeelhouders zijn benoeming goedkeuren.

De Vries komt over van beursintermediair Intertrust, waar hij dezelfde functie bekleedde. Eerder werkte hij onder meer voor TNT Express, Philips en Philips-joint venture TP Vision. AkzoNobel-ceo Thierry Vanlancker prijst onder meer zijn ervaring in het leiden van koop- en verkoopprocessen.

Leegloop in top Akzo

De nieuwe financieel topman wordt de vervanger van Maëlys Castella. Zij maakte eerder deze maand bekend op te stappen om gezondheidsredenen. Dat leidde tot enige onrust onder aandeelhouders die niet lang daarvoor ook al topman Ton Büchner wegens gezondheidsredenen zagen vertrekken.

Volgens het bedrijf was dat toeval. Castella keert overigens na haar herstel in een andere managementfunctie terug bij Akzo.

Het rommelt

De Vries zal niet verwachten dat hij in een gespreid bedje terechtkomt. Bij Akzo rommelt het al maanden, sinds de Amerikaanse concurrent PPG het bedrijf wilde overnemen. Uiteindelijk wist Akzo zelfstandig te blijven, tot onvrede van de activistische aandeelhouder Elliott Advisors.

Als zoethoudertje voor de aandeelhouders heeft het bedrijf wel beloofd om de speciaalchemietak af te stoten. Dat vinden de investeerders fijn, maar daarover is de vakbond weer boos. Als het bedrijfonderdeel wordt verkocht aan een investeringsmaatschappij, dreigt CNV met stakingen.

Bron • RTL Z / ANP