Business

Investering van 5 miljoen voor Rotterdamse 'studenten-Airbnb'

Coen van de Ven • 10 januari 2017 13:51 @CoenvdVen

Beeld ©

De Rotterdamse startup Housinganywhere.com heeft 5 miljoen euro opgehaald bij investeerders. De internationale 'Airbnb voor studenten' wil groeien in de Verenigde Staten en nog groter worden in West-Europa. "We hadden eigenlijk voor minder gepitched."

Elke (ex-)student die ooit naar een tijdelijke kamer in het buitenland heeft moeten zoeken weet dat louche aanbieders, weinig behulpzame universiteiten of totale teleurstelling op de loer liggen.

En wie die hordes eindelijk heeft genomen staat voor een volgende uitdaging: de oude kamer in de thuisstad voor een niet al te slechte prijs onderverhuren. Het waren dit soort moeilijkheden waar Niels van Deuren in 2009 tegenaan liep toen hij een semester in Singapore ging studeren. 

'Investeerders zagen potentieel'

Toen hij erachter kwam dat alle studenten - waar ook ter wereld - met hetzelfde probleem kampten, besloot hij Housinganywhere.com op te richten. 

Vandaag werd bekend dat het Italiaanse Real web, eigenaar van de Italiaanse Funda, en het Nederlandse investeringsfonds henQ 5 miljoen euro in de startup steken. "We hadden eigenlijk voor minder gepitched, maar de investeerders zagen het potentieel en hebben uiteindelijk meer ingelegd", zegt Van Deuren. "Maar hiermee kunnen we natuurlijk ontzettend veel doen."

De belangrijkste punten op het verlanglijstje zijn het verbeteren van de website, het uitbreiden van het kameraanbod en de samenwerking aangaan met nog meer universiteiten in met name de Verenigde Staten.

Oldskool promotie

In de praktijk betekent dat vooral heel veel bellen. "Eigenlijk heel oldskool. We bellen in een stad gewoon ontzettend veel studenten op om te vertellen wat wij doen en wat ze aan ons kunnen hebben."

De universiteiten zijn een onmisbare schakel volgens de Rotterdammer: "Zij vinden het heel fijn dat er nu een bemiddelaar is en wij krijgen meteen veel studenten naar ons toe."

Inmiddels werken er veertig mensen bij het studentenplatform en bieden ze meer dan 100.000 kamers aan. "De grootste verassing was dat je zo veel mensen nodig hebt voor het runnen van een website. Toen ik begon dacht ik nog dat het alleen kon," lacht de oprichter.

Oplichters

De grootste concurrentie komt op dit moment toch nog van lokale aanbieders zoals het onder studenten bekende Kamernet. Al denkt Housinganywhere.com wel een troef in handen te hebben. Op veel websites is het ontzettend uitkijken voor malafide aanbieders die als sneeuw voor de zon verdwijnen zodra de borg of eerste huur is afgedragen.

"Wij controleren veel en zien het natuurlijk meteen wanneer iemand vanuit Nigeria een kamer probeert te verhuren in Londen, maar onze beste troef is dat je de eerste huur altijd via ons overmaakt", zegt Van Deuren. "Pas als de huurder in zijn nieuwe kamer is en dat aan ons laat weten, wordt de huur echt overgemaakt."

Airbnb-design?

Niet alleen de dienst van Housinganywhere.com lijkt op Airbnb, de gehele website doet sterk denken aan het Amerikaanse platform dat huiseigenaren en toeristen bij elkaar brengt.

"Ja, ons design lijkt er sterk op, maar wij zijn in alles een ander platform. Airbnb heeft op een gegeven moment een design bedacht dat zo sterk is dat mensen dit nou eenmaal associëren met een boekingssite", zegt Van Deuren. "Als mensen dat gewend zijn, gaan wij niet opnieuw het wiel uitvinden."

Bron • RTL Z / Coen van de Ven