Business

Koninklijke Nederlandse Munt overvallen door verkoopplannen

Matthias Pauw • 06 april 2016 17:12 @mattpauw

Beeld ©

De Koninklijke Nederlandse Munt lijkt verrast te zijn dat het Ministerie van Financiën heeft besloten om het instituut te verkopen.

Gisteren berichtte RTL Z al over de plannen van het Ministerie van Financiën om De Munt van de hand te doen.

In een reactie op het nieuws suggereert het instituut dat het zelf nog niet op de hoogte was van het voornemen van het ministerie. "Uit het nieuws van gisteren trekt de Koninklijke Nederlandse Munt op dit moment de conclusie dat de focus blijkbaar ligt op de vormgeving van het aandeelhouderschap." 

KNM bevestigde daarop aan RTL Z dat het niet op de hoogte was van de vergevorderde plannen tot verkoop, en weet ook niet welke partijen in aanmerking komen om het instituut te kopen.

Herstructurering
Verder laat KNM weten dat het de kosten aanzienlijk heeft verlaagd en dat het bedrijf zich 'rond de nullijn beweegt.'

In vergelijking met de rampjaren 2013-2014 is dat al een flinke verbetering. In 2014 boekte de Munt zelfs een verlies van 11,3 miljoen euro. KNM raakte die jaren diep in de financiële problemen door een volledig misgelopen muntenorder uit Chili. Die order zou nu vrijwel geheel zijn afgerond. 

Ook het vertrek van het geldmuseum uit het pand in Utrecht heeft een zware wissel getrokken op de begroting.

Niet erg winstgevend
Na de slechte jaren en de daaropvolgende 'herstructurering' kan KNM nog steeds niet bepaald een melkkoe voor de staat genoemd worden. Bronnen melden RTL dat voor 2017 een winst wordt voorzien van ongeveer twee ton, op een omzet van 28 miljoen euro.

Op dit moment heeft KNM een negatief vermogen van enkele miljoenen. De geringe winst en de grote risico’s zouden voor de staat belangrijke redenen zijn om de Munt te verkopen.

'Onverstandig'
De SP vindt het voornemen om de Munt te verkopen onverstandig, zegt Kamerlid Arnold Merkies. “'Het slaan van munten is typisch een taak van de overheid. Dit past in een tendens om de overheid steeds verder uit te kleden en steeds meer overheidstaken naar de markt te brengen. Het feit dat het bedrijf heeft geblunderd in Chili en nu in problemen zit, is al helemaal geen reden om bekend te maken dat je het wil verkopen.”

Andere partijen wilden nog niet reageren op het nieuws en wachten de Kamerbrief van staatssecretaris Wiebes af.

Bron • RTL Z