Bedrijven

Klanten NN kunnen duizenden euro's claimen in woekerpolisaffaire

Ilan Sluis • 23 juni 2017 08:37 @ilanrtl

Het hoofdkantoor van NN in Den Haag. Beeld © Archieffoto ANP

Woekerpolishouders van verzekeraar NN kunnen duizenden euro's terugkrijgen. Het gaat om kosten die de verzekeraar heeft ingehouden zonder dat aan de klant te vertellen. Dat is de consequentie van een uitspraak van klachteninstituut Kifid, die onherroepelijk is.

Het klachteninstituut Kifid heeft bepaald dat verzekeraar NN (het vroegere Nationale Nederlanden), een van zijn klanten in ieder geval zevenduizend euro moet terugbetalen. Het gaat om zogeheten Eerste kosten die de verzekeraar in rekening bracht, maar waar het de klant niet over informeerde.

Volgens de advocaat van de gedupeerde woekerpolishouder, Adriaan de Gier, heeft de uitspraak gevolgen voor een half miljoen klanten van NN. "Ook voor polissen die al zijn afgewikkeld. Die kunnen allemaal die Eerste kosten terugeisen. Het gaat voor onze duizenden klanten om gemiddeld om 5500 euro per persoon, inclusief gemist rendement."

Als we die berekening volgen, dan kan de totale schadepost voor de verzekeraar oplopen tot 2,75 miljard. Stichting Wakkerpolis legde eerder een claim van 3,2 miljard euro neer bij NN. 

Jaren procederen tegen verzekeraars

De uitspraak van het Kifid volgt na jaren van procederen door de gedupeerde polishouder Tjerk Veenstra. De uitspraak is van belang voor alle andere polishouders van NN die de uitspraak met grote belangstelling tegemoet zien. 

En wat voor gedupeerden van NN geldt, geldt voor een deel ook voor gedupeerden van andere verzekeringsmaatschappijen. Maar gedupeerden moeten wel zelf actie ondernemen. Ook zij moeten, net als Veenstra, een procedure bij het Kifid voeren.

Lees ook: Dit betekent de uitspraak in de woekerpolisaffaire voor jou

Gevolgen voor Reaal en Aegon

"Dit is een geweldige afloop voor de klanten van NN. Deze zaak heeft elf jaar gelopen en er is zes jaar geprocedeerd. NN heeft nu definitief verloren", zegt De Gier.

De uitspraak van het Kifid staat niet op zichzelf. De komende tijd wordt ook een aantal gerechtelijke uitspraken verwacht. Onder meer op 19 juli van de rechtbank Rotterdam en later dit jaar in zaken tegen Reaal en Aegon. Maar tegen deze gerechtelijke uitspraken is nog beroep mogelijk. Die van het Kifid is onherroepelijk.

Reactie NN: uitspraak in strijd met vonnis EU-Hof

Verzekeraar NN is teleurgesteld over de uitspraak, het bedrijf "is van mening dat zij zich steeds heeft gehouden" aan de regels. Volgens NN is de uitspraak van Kifid bovendien in strijd met een uitspraak van het Europese Hof. Maar omdat de uitspraak van Kifid bindend is, zal NN zich daar aan houden

Hoe zat het ook alweer, die woekerpolisaffaire? Kijk hieronder voor een uitleg:

Bron • RTL Z