Business

'Belgisch Bpost wil PostNL overnemen'

27 mei 2016 13:25

Beeld © ANP

Het Belgische postbedrijf Bpost is geïnteresseerd in een overname van PostNL. Op de beurs is de handel in het aandeel PostNL stilgelegd. Bpost zegt vandaag nog niet met meer nieuws te kunnen komen, maandagochtend voor opening van de beurs kunnen we wel wat verwachten.

De Franstalige Belgische krant Le Soir meldt, zonder bronnen te vermelden, dat er een overname zo komen. PostNL komt waarschijnlijk maandag met een persverklaring naar buiten, laat een woordvoerder van PostNL weten.

De handel in het aandeel Bpost is stilgelegd op de beurs in Brussel en ook de handel van PostNL is stilgelegd in Amsterdam. De markt is in afwachting van een verklaring van het bedrijf, dat overigens grotendeels eigendom is van de Belgische overheid. Het aandeel PostNL stond voor de handel werd stilgelegd op een winst van ruim 5 procent.

PostNL streefde jarenlang naar expansie in Europa. Zo is het actief in het VK, maar de liberalisering van de postmarkten in Europa liet langer op zich wachten dan gedacht. PostNL ziet nog wel kansen met post in Italië.

Bijna niemand stuurt meer post

PostNL kampt met het feit dat fors minder post wordt verstuurd. Van 2011 tot en met vorig jaar daalde het volume met in totaal 44 procent. Ook de komende zes jaar zal het volume blijven dalen, al zal die daling wel kleiner worden. Van alle post die in 2010 werd verstuurd zal tien jaar later nog maar tussen een kwart en een derde over zijn, schat PostNL.

Bij het bezorgen van pakketjes is er nog sprake van groei. Consumenten kopen steeds meer via internet en daarvan profiteert PostNL. Al die spullen moeten immers wel worden bezorgd. Ondanks de opkomst van pakketjes komt het grootste deel van de winst nog altijd uit het krimp-onderdeel post.

Belang in TNT Express

PostNL heeft nog een belang van 14,6 procent in TNT Express. Op dat bedrijf is een bod uitgebracht door het Amerikaanse FedEx. Verwacht wordt dat de overname in de eerste helft van volgend jaar word afgerond. PostNL denkt dat het aandelenpakket in TNT Express 643 miljoen euro zal opleveren. Dat zou betekenen dat het eigen vermogen weer positief is. En dat komt goed uit, want als je een negatief eigen vermogen hebt mag je geen dividend betalen.

De Belgische Staat heeft nu bijna een kwart van de aandelen van Bpost. De Federale Participatie- en Investeringsmaatschappij heeft iets meer dan een kwart. Samen hebben ze precies 50  procent.

In november meldde John de Mol een belang van 5 procent in PostNL. Ook andere beleggers zien blijkbaar brood in PostNL. Investeerder FMR meldde onlangs 10 procent in bezit te hebben. BlackRock gaf aan 2,8 procent te hebben. Causeway Capital Management zegt bijna 10 procent te bezitten.

Dat de krimp van de postmarkt PostNL hard raakt blijkt wel uit de verwachtingen voor de winst. Zo verwacht het bedrijf dat het onderliggende operationele resultaat in 2016 daalt. De 'ambitie' is om het resultaat in 2020 te hebben opgetrokken naar ongeveer het niveau over 2015.

Bron • RTL Z