Business

Ook Tele2 voor de rechter om niet-zo-gratis smartphone

29 november 2016 08:32

Archieffoto van Tele2-winkel Beeld © ANP

Tele2 zal zich, net als T-Mobile en Vodafone, moeten verantwoorden voor misleiding bij telefoonabonnementen waar je een toestel bij krijgt. Consumentenclaim heeft het telecombedrijf gedagvaard.

Telecombedrijven maken zich al jaren schuldig aan het misleiden van consumenten, oordeelde de Hoge Raad in 2014. Ze overtreden de wet door abonnementen aan te bieden met all-inprijzen waarin geen uitsplitsing wordt gemaakt voor belkosten en de prijs van een telefoon. Daardoor lijkt het alsof het mobieltje gratis is, maar in feite gaat het om een lening. 

Als consument mag je zo'n overeenkomst verbreken, waarna het telecombedrijf je alle betaalde kosten moet terugbetalen. ConsumentenClaim eist nu dat Tele2 dat ook daadwerkelijk gaat doen. Volgens de claimpartij spant Tele2 de kroon op het gebied van all-incontracten.

Maandbedrag niet omlaag

De organisatie beschrijft de regelmatig voorkomende situatie waarin een abonnement al verlopen is, maar klanten nog geen nieuw toestel hebben gekozen. "In plaats van dat het maandbedrag fors omlaag ging nadat de lening voor het toestel was afgelost, verhoogde Tele2 juist het maandbedrag. Dat is echt absurd”, zegt Stef Smit van ConsumentenClaim.

Eerder werden Vodafone en T-Mobile al voor de rechter gedaagd door de claimorganisatie.

Bron • RTL Z