Business

Kamp wil 'ons' Akzo beschermen, maar zo Nederlands is Akzo niet

Michaël Niewold • 09 maart 2017 12:36 @michaelniewold

Akzo-topmnan Büchner (R) onthult een nieuwe verfsoort, geïnspireerd op Van Gogh's kleurgebruik. Beeld © ANP

De overnamepoging van AkzoNobel wordt met argusogen bekeken in politiek Den Haag. Minister Kamp volgt de ontwikkelingen nauwgezet, het bod van concurrent PPG Industries is niet in het Nederlandse belang, vindt hij.

Akzo maakte vanochtend bekend een bod van bijna 21 miljard euro van het Amerikaanse bedrijf te hebben afgewezen, omdat het volgens Akzo te laag is.

Omdat Akzo zegt dat het ongevraagde bod niet in haar belang en dat van haar stakeholders is, is het bod ook niet in het Nederlandse belang, beargumenteert Kamp. Zowel Akzo als Kamp verwijzen naar de bijdrage die het chemieconcern levert aan duurzaamheid, research-activiteiten en de werkgelegenheid die het bedrijf Nederland biedt.

Zorgen bij PvdA en CDA

Ook Tweede Kamerleden Henk Nijboer (PvdA) en Pieter Omtzigt (CDA) maken zich zorgen. Ze vinden dat het kabinet actie moet ondernemen om Nederlandse bedrijven te beschermen, schrijft De Telegraaf.

De PvdA is bezorgd omdat onze bedrijven in de uitverkoop lijken te staan, zegt Nijboer tegen de krant. Hij wil dat Kamps plan voor het beschermen van de Nederlandse postsector breder wordt getrokken. Hij krijgt bijval van CDA-collega Omtzigt.

Maar hoe Nederlands is Akzo eigenlijk nog? Het bedrijf is aan de Amsterdamse AEX genoteerd en het hoofdkantoor bevindt zich op de Zuidas, maar het bedrijf opereert in meer dan tachtig landen wereldwijd. 

NL draagt tien procent bij

En dat is terug te zien in waar het bedrijf zijn omzet vandaan haalt en waar de meeste werknemers zitten, blijkt uit het jaarverslag

Thumbnail

Vorig jaar haalde Akzo een omzet van 14,2 miljard euro, ruim een derde daarvan kwam uit Europa. Daarvan kwam ruim 1,4 miljard uit Nederland, waar het bedrijf 4900 werknemers in dienst heeft. In totaal werken er 46.000 mensen voor de chemie- en verfreus.

Het Nederlandse aandeel in Akzo is dus zowel als het om omzet gaat als om werkgelegenheid slechts zo'n tien procent van het grote geheel.

Vooral Angelsaksische aandeelhouders

Ook de aandeelhouders van het bedrijf zijn niet alleen maar Nederlanders. Ruim twee derde van de aandelen is in handen van Angelsaksische beleggers (48 procent Noord-Amerika, 17 procent Groot-Brittanië/Ierland). Het 'Nederlandse' belang? Maximaal 13 procent. Acht procent van de Akzo-beleggers komt in ieder geval uit Nederland, van vijf procent is de herkomst onbekend, volgens Akzo.

Thumbnail

Met de duurzaamheid van de aandeelhouders valt het ook wel mee, slechts 9 procent van het aandelenkapitaal is in handen van 'duurzame en verantwoordelijke' investeerders. 

Bron • RTL Z