Bedrijven

Bij Shell is het weer feest: inkomsten schieten omhoog

04 mei 2017 09:43

Beeld © ANP

Bij Shell gaat het na een magere periode weer crescendo. De hogere olieprijs heeft het resultaat met miljarden omhoog gestuwd.

Dat blijkt uit de vanochtend gepubliceerde kwartaalcijfers van de olie- en gasgigant.

Winst groeit als kool

De winst op basis van de geschatte voorraadkosten en exclusief eenmalige tegenvallers kwam uit op 3,8 miljard dollar. Een jaar eerder was dat nog 1,6 miljard dollar. Dat komt neer op een stijging van 142 procent.

Dat resultaat is aanzienlijk beter dan waar analisten op hadden gerekend. Gemiddeld gingen zij uit van een stijging tot 3 miljard dollar. Dat is meteen terug te zien in de koers van Shell. Het aandeel stond rond 09:30 uur 2,3 procent hoger.

Olieprijs verdubbeld

Voor Shell betekent de winststijging een trendbreuk. De afgelopen jaren had het bedrijf te lijden onder de lage olieprijs. Sinds het dieptepunt in januari 2016 is die bijna verdubbeld.

De winst van Upstream, de divisie die verantwoordelijk is voor de zoektocht naar en de productie van ruwe olie, kwam uit op 540 miljoen dollar. Een jaar eerder werd daar nog een verlies van bijna 1,5 miljard dollar geïncasseerd. Bij de raffinagetak (Downstream) liep de winst met bijna een kwart op naar 2,5 miljard dollar.

Voor 20 miljard verkocht

Shell sneed afgelopen jaren sterk in de kosten in de strijd tegen de lage olieprijs. Dankzij de bezuinigingen groeit de kasstroom uit operationele activiteiten, zodat het dividend afgelopen kwartaal opnieuw kon worden gehandhaafd en de schuld van het concern kon worden verlaagd.

Shell kocht vorig jaar voor 54 miljard dollar het Britse gasconcern BG. In dat kader besloot het concern voor 30 miljard dollar aan bezittingen van de hand te doen, waarvan inmiddels ruim 20 miljard is voldaan. Het bedrijf verwacht dit jaar 25 miljard dollar aan investeringen te doen. Verder dragen nieuwe projecten volgend jaar naar verwachting 10 miljard dollar bij aan de kasstroom.

Bron • RTL Z / ANP