Business

Borstkankerkliniek AMZ in zwaar weer

02 februari 2016 10:58

Beeld © ANP

Tweeënhalf jaar nadat het Alexander Monro Ziekenhuis (AMZ) met veel tamtam werd geopend, blijkt dat het gespecialiseerde borstkankerziekenhuis in Bilthoven zwaar in de problemen terecht is gekomen. Inmiddels is de kliniek van eigenaar veranderd en is de volledige top opgestapt.

Met de opening van de gespecialiseerde kliniek in 2013 wilde chirurg Jan van Bodegom borstkankerzorg een stuk beter maken. Zelf omschreef het ziekenhuis zich als een ‘game changer’, een organisatie die de hele manier van werken in de sector zou veranderen.

Aanvankelijk klonk kritiek dat het gespecialiseerde ziekenhuis de krenten uit de pap zou vissen, en geen volwaardige zorg voor risicopatiënten zou kunnen leveren. Toch zette van Bodegom door.

Miljoenenverliezen
Nu blijkt echter dat het ziekenhuis in de eerste twee jaar na opening forse verliezen heeft geleden. Volgens de zondag (met grote vertraging) gedeponeerde jaarrekening bedroeg het verlies in 2014 ruim 2,7 miljoen euro op een omzet van 4,9 miljoen. Het jaar ervoor boekte de kliniek 3,2 miljoen euro verlies.

Geldschieters hielden wel rekening met aanloopverliezen. Maar omdat de kliniek een half jaar later opende dan bedoeld, en omdat een contract met zorgverzekeraar Achmea anderhalf jaar op zich liet wachten, waren die verliezen veel hoger dan verwacht. Daardoor kwam het Alexander Monro Ziekenhuis in de knel. Volgens het verslag bleek in januari "dat de hoge financiering van de aanloopkosten een te zware schuldenlast en te hoge financieringskosten met zich mee bracht."

Bankleningen afgelost
Bij een ingrijpende herfinanciering werd vorige week 75 procent van de aandelen verkocht. De nieuwe eigenaar is het jonge bedrijf Breast Care Nederland, van chirurg Marjolein de Jong en jurist Mieke van Schuppen. Door een kapitaalinjectie van de nieuwe eigenaren kon er voor 3 miljoen euro aan bankleningen worden afgelost. ABN Amro is de huisbank van het ziekenhuis.

Na de overname zijn De Jong en Van Schuppen oprichter Van Bodegom opgevolgd als bestuurders. Ook Paul Venhoeven, de voormalige topman van het Prinses Máxima Centrum voor Kinderoncologie, is toegetreden tot het bestuur. Verder moest de volledige raad van commissarissen vertrekken. Zij maakte plaats voor de toezichthouders van Breast Care Nederland.

Tweede kliniek
Breast Care Nederland was met de oprichting van een vergelijkbare kliniek bezig, maar heeft die plannen door de overname van het Alexander Monro Ziekenhuis voorlopig op een laag pitje gezet. Het is volgens Venhoeven echter nog steeds de bedoeling een tweede kliniek te openen. Het geld voor de overname is afkomstig van investeerders, die anoniem willen blijven.

Volgens Venhoeven is het Alexander Monro Ziekenhuis door de herfinanciering en de groeiende patiëntenstroom nu weer financieel gezond. "In 2015 is nog verlies gemaakt, maar in het lopende jaar wordt er met zekerheid een flinke winst geboekt." Ook zouden de vooruitzichten op de langere termijn positief zijn. 

Bron • RTL Z