Business

Justitie VS wil 14 miljard dollar van Deutsche Bank

Matthias Pauw • 16 september 2016 09:20 @mattpauw

Beeld ©

Deutsche Bank hangt een boete boven hoofd van 14 miljard dollar. Het Openbaar Ministerie in de VS slaat de bank hard aan voor het verkopen van slechte hypotheekportefeuilles.

Voor Deutsche is dat bijzonder slecht nieuws, want het gaat al tijden niet meer zo goed bij de bank als vroeger. In het tweede kwartaal van dit jaar boekte de bank nog maar een schamel winstje van 18 miljoen euro.

Rommelproducten

De Amerikanen willen geld zien van Deutsche omdat het tussen 2005 en 2007 financiële producten heeft verkocht met Amerikaanse hypotheken als onderpand. Maar die stonden voor een veel te hoog bedrag in de boeken. Toen de huizenbubbel barstte, bleken de producten vrijwel waardeloos.

Deutsche Bank is overigens absoluut niet van plan om ook daadwerkelijk 14 miljard dollar te gaan betalen. De bank schrijft dat het 'niet in de buurt' wil komen van dat bedrag en dat 'de onderhandelingen pas net beginnen'.

Hoge inzet

De inzet van Justitie lijkt ook wel aan de hoge kant te zijn. In vergelijkbare zaken met andere banken werd vaak voor een veel lager bedrag geschikt, na een veel hoger 'openingsbod'.

Zo betaalde Citigroup in 2014 uiteindelijk 7 miljard dollar, nadat er aanvankelijk 12 miljard was geëist. Goldman Sachs schikte in april van dit jaar voor ruim 5 miljard dollar.

Deutsche verwacht uiteindelijk tot een schikking te komen die vergelijkbaar is met deze bedragen.

Bron • RTL Z