Business

Dit is de allerleukste winkelstraat van Nederland

Saskia van Huijgevoort • 04 maart 2016 10:29 @Saskia_vanH

'Hier geen H&M of Zara maar zelfstandige ondernemers die een andere boodschap uitdragen' Beeld © Flickr - Generaal Gibson

In de Czaar Peterstraat in de hoofdstad heb je als shopper het allermeeste plezier, blijkt uit de publieksverkiezing 'Leukste winkelstraat van Nederland 2015'. In de typische Amsterdamse straat zijn veel gespecialiseerde winkels en horecagelegenheden te vinden.

Op het oog ziet de straat er niet bepaald gezellig uit. Er loopt een tramlijn over het midden van de weg, de bomen zijn erg hoog en als het waait, kan het er best guur zijn. Gun het toch nog een tweede kans en loop niet meteen door naar het centrum, want deze negentiende-eeuwse straat kent tientallen unieke en bijzondere winkeltjes van zelfstandige ondernemers.

Veel bijzondere en aparte winkeltjes
De Czaar Peterbuurt had jarenlang een slechte reputatie. "Het was een beetje een no-go area", vertelt Eva Ruiter van initatiefnemer NLStreets. Sinds een jaar of twaalf is de wijk enorm opgeknapt en inmiddels komen er steeds meer winkeltjes, ateliers, creatieve bedrijfjes en koffietenten bij. 

"Het is echt een volksbuurt, je moet er een beetje moeite voor doen om het te leren kennen", vertelt ze. Als je eenmaal van het bestaan weet, kun je er gemakkelijk een halve dag in ronddwalen, langs alle kleine bijzondere winkeltjes en horeca. Terwijl de huurprijzen iets verderop in het centrum te pan uitrijzen, kunnen ondernemers hier nog voor een relatief lage prijs een winkel starten.

"Zo opent er binnenkort de eerste pindakaaswinkel van Nederland", zegt Ruiter. Daarnaast is het ook niet vervelend dat de buurt vlakbij het Scheepvaartmuseum en het 'upcoming' Marineterrein ligt.

Begeisterde winkeliers
Alhoewel een aantal winkeliers al veel langer in de straat zitten, zijn er een groot aantal pas net begonnen. Een jaar geleden werd een groot aantal winkels gerenoveerd. Monique ten Berge betrok een van de panden. "Omdat het allemaal kleine ruimtes zijn, zitten er veel gespecialiseerde winkeltjes", vertelt ze. Zelf is ze eigenaar van de worstenwinkel 'Worscht'. 

De straat is net een openluchtwarenhuis, vertelt ze. "Mensen zijn heel erg begeistert met wat ze doen. Het is een straat in opkomst en bezoekers komen graag deze kant op, vanwege het unieke aanbod en de manier waarop ze geholpen worden. Hier ruikt het nog niet naar wafels en nutella", grapt ze. In het centrum klagen winkeliers vaak over het toenemende aantal bakkerijen en ijswinkels dat zich op toeristen richt.

Wors(ch)tenwinkel
Zelf werkte Ten Berge eerst lange tijd voor tv-stations. "In die tijd zag ik veel mensen die een ambacht uitoefenden. Twee daarvan waren worstenmakers. Als je zoiets in Amsterdam zou kunnen vinden, zou dat te gek zijn, dacht ik destijds. Vorig jaar waren er ineens een hoop winkeltjes te huur en er zat al een kleine kaaswinkel in de straat. 'Nu moet ik het doen, want dat versterkt elkaar', dacht ik toen." Ze noemt haar winkel een 'soort pilot', hopelijk de eerste van een keten. 

De vraag naar nieuwe winkelpandjes in de buurt stijgt. "Steeds meer mensen komen kijken en vragen wat er te huur is en hoe het loopt. Ze onderzoeken of het de moeite waard is om hier ook een winkel te vestigen." Op dit moment wordt er een nieuw stuk van de straat gerenoveerd en opgeleverd. 

 

#amsterdam #czaarpeterstraat #tramtracks

Een foto die is geplaatst door Erik Kelderman - Studio 360º (@erikkelderman) op

 

Al bij Instock geweest? #czaarpeterstraat #amsterdamoost #appiehappen

Een foto die is geplaatst door Bourgondisch Amsterdam (@bourgondisch020) op

 

Steve's first store. OPENING NEXT SUNDAY! #czaarpeterstraat #amsterdam #amsterdamoost #takeaway #slowfood

Een foto die is geplaatst door Steve's Stove (@stevesstove) op

Nummer twee
Op nummer twee eindigde de Spiegelstraat in Bussum. Het was een nek-aan-nek-race volgens de organisatoren van de verkiezingen. 

De ondernemers noemen de straat zelf 'de gezelligste winkelstraat van 't Gooi' en ook hier zijn veel kleine speciaalzaken te vinden. 

 

 

#spiegelstraat #bussum #shops #shop #winkels #winkelen

Een foto die is geplaatst door Spiegelstraat Bussum (@spiegelstraat) op

 

#spiegelstraat #bussum #winkelstraat #winkelen #shoppen #restaurant #pannenkoeken #spiegheltje

Een foto die is geplaatst door Spiegelstraat Bussum (@spiegelstraat) op

Bron • RTL Z