Business

Crowdfunding gaat niet altijd goed: VacuMedical failliet

Mathijs Smit • 18 juli 2016 17:05 @Mathijs__Smit

Beeld ©

De geldschieters die twee jaar geleden via crowdfunding 200.000 euro staken in zorgaanbieder VacuMedical, verkeren in onzekerheid over wat ze van hun investering zullen terugzien. VacuMedical is failliet.

Zorgondernemer Maarten Coolen opende in 2013 een kliniek in Utrecht, waarin arm- en beenklachten als gevolg van vaatproblemen worden behandeld. Daarbij wordt gebruik gemaakt van een zogenoemde vacuümtechnologie, die ook op astronauten zou worden toegepast.

Na een jaar wilde Coolen nieuwe vestigingen openen, te beginnen in Hengelo en Rotterdam. Mede dankzij een royale rentevergoeding van 8 procent en een persoonlijke garantie haalde zijn bedrijf via geldinzamelbedrijf Collin Crowdfund binnen 22 dagen 200.000 euro op.

Bankroet

Nu, nog geen twee jaar later, is VacuMedical bankroet. Uit het register van de Kamer van Koophandel blijkt dat VacuMedical Holding en een trits dochters de afgelopen weken failliet zijn verklaard. Onder de failliete dochters ook de bedrijven in Hengelo en Twente.

Coolen, die de mogelijkheden van VacuMedical afgelopen jaren in een reeks artikelen mocht bezingen, wijt het faillissement aan één negatief artikel. "In een artikel van de Vereniging tegen de Kwakzalverij werd onze behandeling omschreven als gebakken lucht. Dat was de nekslag. Vanaf januari daalden het aantal patiënten met soms wel 30 procent per maand."

Garantie

In principe kunnen de geldschieters driekwart van hun investering terugkrijgen, omdat Coolen in privé voor anderhalve ton garant stond voor de lening. Aanvankelijk beantwoordt Coolen de vraag of die belofte wordt ingelost, bevestigend. "Wij zullen die mensen schadeloos stellen."

Of dat betekent dat zij daadwerkelijk hun geld zullen terugkrijgen, blijft onzeker. "Wij zijn daarover nu in overleg. De toekomst van VacuMedical is nog mooier dan het verleden. Maar over de details kan nog niets zeggen."

Curator Alice van der Schee was vandaag onbereikbaar voor een toelichting.

Bron • RTL Z