Business

Kamp wil 'gigafabriek' van Tesla naar Nederland halen

29 november 2016 14:34

Beeld ©

Als het aan minister Kamp van Economische Zaken ligt dan bouwt Tesla zijn nieuwe fabriek voor elektrische auto's en batterijen in Nederland.

Dat antwoordt hij in een brief aan de Tweede Kamer op vragen van Kamerleden. Tesla wil in Europa een grote fabriek voor elektrische auto's en accu's bouwen. De autofabrikant is op zoek naar een geschikte locatie en zou overwegen voor Zuidoost-Nederland te kiezen.

In dat deel van het land zit al wat autoindustrie die de laatste jaren heel goed presteert, zoals de fabriek van VDL Nedcar in Born. In Tilburg heeft Tesla naast de assemblagefabriek een servicewerkplaats.

Banen

Een grote fabriek voor de productie van elektrische auto's zou veel werkgelegenheid opleveren. Nu zijn er honderden werknemers aan het werk in de fabriek. Met een nieuwe fabriek zou dat zou flink kunnen groeien.

Kamp zegt niet te kunnen inschatten hoeveel banen er bij zouden kunnen komen of wat voor investeringen er met de nieuwe fabriek gemoeid zouden zijn.

Maakindustrie Nederland

De minister zegt wel dat zo'n fabriek een 'waardevolle bijdrage kan leveren aan de verdere uitbouw van de Nederlandse positie op het gebied van elektrisch vervoer en de versterking van onze duurzame maakindustrie'.

Hij hecht ook waarde aan een 'modern' industriebeleid. Verder wil hij er weinig over zeggen.  

Tesla zit al in Nederland

Naast de fabriek in Tilburg, heeft Tesla het Europese hoofdkantoor in Amsterdam. In Nederland zijn verder een aantal showrooms, service centres en superchargers van Tesla. Op 7 oktober zei Kamp in een brief aan de Kamer al dat volgens hem de korte afstanden en dichtbevolkte Randstad Nederland bijzonder geschikt maken voor elektrisch rijden.

Bron • RTL Z