Business

Volkswagen treft opnieuw peperdure schikking in VS

Matthias Pauw • 20 december 2016 22:03 @mattpauw

Er is nu een oplossing gevonden voor de EA 189 motoren met een cilinderinhoud van 1,6 en 2,0 liter Beeld © ANP

Volkswagen heeft een nieuwe schikking weten te treffen met de Amerikaanse autoriteiten in de nasleep van dieselgate. VW moet nog eens 83.000 auto's terugkopen of repareren.

Daarbovenop moet het bedrijf 225 miljoen dollar in een fonds stoppen dat ervoor moet zorgen dat alle milieuschade die de sjoemeldiesels hebben aangericht teniet wordt gedaan. Ook betaalt VW 25 miljoen dollar aan de staat California, om het gebruik van emissieloze auto's te stimuleren.

83.000 auto's

Deze schikking betreft wagens die VW in Amerika heeft verkocht met een 3.0 diesel motor, onder de merken Volkswagen, Audi en Porche. 63.000 stuks moeten worden teruggeroepen en gerepareerd. Volkswagen is verplicht om ervoor te zorgen dat de auto's voldoen aan de emissie-standaarden die in het boekje staan beschreven. Lukt dit niet, dan is de fabrikant alsnog verplicht om aan te bieden om de auto's terug te kopen of het lease-contract te ontbinden.

Voor nog eens 20.000 oudere modellen moet Volkswagen verplicht een terugkoopbod aanbieden of het leasecontract ontbinden. Voor deze auto's is niet mogelijk om de echte uitstoot op het niveau te krijgen dat in de brochures staat beschreven

15 miljard

De schikking die Volkswagen nu treft komt bovenop een eerdere schikking voor het leeuwendeel van de sjoemeldiesels in de VS. Daarmee was een kleine 15 miljard dollar gemoeid. Een deel daarvan, 2,7 miljard dollar, gaat in het zelfde milieupotje als de 225 miljoen van vandaag.

Bron • RTL Z