Bedrijven

Orkaan Harvey is fikse aderlating voor Shell

Michaël Niewold • 29 augustus 2017 14:49 @michaelniewold

Een ondergelopen benzinestation van Shell in de buurt van Houston. Beeld © Getty Images

Orkaan Harvey komt morgen nóg een keer aan land, maar de schade loopt nu al op tot miljarden dollars. Ook Shell is geraakt, het bedrijf moet veel van z'n activiteiten in de regio stilleggen.

Zo'n 20 mijl van Houston af ligt Deer Park, waar Shell op een terrein van 2300 hectares een raffinaderij en een chemische fabriek heeft. Er werken in totaal 2700 mensen, waarvan 1500 in dienst zijn van Shell.

Sinds zondag ligt de fabriek stil, vanwege harde windstoten en overstromingen in de buurt. De fabriek, voor de helft in handen van de Mexicaanse oliemaatschappij Pemex, zelf is niet overstroomd. 

340.000 vaten olie per dag

In de fabriek wordt uit ruwe olie benzine, diesel, vliegtuig- en scheepsbrandstof gemaakt. In de nabijgelegen haven lossen en laden jaarlijks 2500 tankers hun producten, volgens Shell omgerekend 100 miljoen vaten aan olie. Daarmee hoort de haven volgens Shell bij de 25 grootste van de Verenigde Staten

Het bedrijf wil niks zeggen over de financiële schade. "Het belangrijkste is dat onze mensen veilig zijn", zegt een woordvoerder van Shell tegen RTL Z. 

Op basis van een simpele rekensom kost het stilleggen omgerekend een miljoen dollar per dag. Deer Park is goed voor het verwerken van 340.000 vaten ruwe olie per dag. Dat is omgerekend zo'n 11 procent van de totale raffinagecapaciteit van het bedrijf. Daarmee verdiende het bedrijf in het eerste helft van dit jaar 1475 miljard dollar. Omgerekend komt dat per dag neer op zo'n 1 miljoen dollar. 

Boorplatforms stilgelegd

Maar dat is niet de enige activiteit die Shell noodgedwongen heeft moeten stilleggen. Uit voorzorg werd op twee boorplatforms de productie stilgelegd. Van de Perdido Spar (zo'n 350 kilometer van de kust) en de Enchilada Salsa (ongeveer 300 kilometer voor de kust) werden in totaal 220 crewleden per helikopter geëvacueerd. In totaal werken er 1500 mensen voor Shell in de oliewinning in de Golf van Mexico.

Het Shell-kantoor in Houston ten slotte, waar 6000 mensen werken, is ook gesloten vanwege de overstromingen. Shell laat het personeel, als dat kan tenminste, vanuit huis werken.

Chemische productie plat

De regio rond Houston is erg belangrijk voor de Amerikaanse olie- en chemische industrie. Analisten van de Britse bank Barclays schatten dat het stilleggen van raffinaderijen rondom Houston in totaal 2,6 miljoen vaten per dag scheelt, omgerekend zo'n 15 procent van alle productie in de Verenigde Staten. Dat zou nog kunnen oplopen tot 3 miljoen vaten per dag, schrijft de bank.

Door de orkaan ligt een derde van de chemische productie in de Verenigde Staten plat. Veelgebruikte stoffen als chloor en ethyleen worden daardoor schaarser met hogere prijzen als gevolg.

Thumbnail

Een stilgelegde raffinaderij bij Houston. (Foto: Getty Images)

Daarnaast ligt zo'n 40 procent van de ethyleenproductie plat. Dat is de meest gebruikte petrochemische stof en een belangrijk bestanddeel van onder meer plastic tasjes en voedselverpakkingen. Chloor wordt in de VS door de storm 37 procent minder gemaakt. Dat raakt onder meer de productie van vinyl en PVC.

Schade: tientallen miljarden

Het ergste is naar verwachting nog niet voorbij. Harvey lijkt via een bocht over de Golf van Mexico morgen opnieuw aan land te komen, deze keer bij de grens van Texas en Louisiana.

De totale schade kon wel eens oplopen tot 50 miljard dollar, schrijft de New York Times op basis van schattingen van kredietbureau Moody's. Dat is niet heel verwonderlijk, de regio Houston is goed voor zo'n drie procent van alles wat er in de Verenigde Staten verdiend wordt, blijkt uit cijfers van het Amerikaanse Bureau voor Economische Analyse.

Niet verzekerd

Het grootste probleem voor de bewoners van de getroffen gebieden in Texas is dat velen niet of te laag verzekerd zijn, schrijft persbureau Bloomberg. Experts vertellen dat wanneer de storm is uitgeraasd en de balans van de schade opgemaakt, zal blijken dat een 'ongewoon groot deel van de economische schade niet is gedekt'.

Verzekeraars dekken volgens Bloomberg in de meeste gevallen wel schade door wind, maar niet die door water. Die laatste is juist de grootste schadepost die Harvey achterlaat.

De laatste zware storm die het gebied in en rond Houston aandeed, Allison in 2001, veroorzaakte een schadepost van circa 12 miljard dollar (10 miljard euro). Daarvan bleek door de verzekering slechts 5 miljard dollar (4,2 miljard euro) gedekt.

Bron • RTL Z