Business

Ex-directeuren KvK vangen 1,5 miljoen

21 april 2016 15:54

Beeld © ANP

De Kamer van Koophandel (KvK) heeft negen ex-directeuren vorig jaar bijna anderhalf miljoen euro aan salarissen doorbetaald. De directeuren, die bij een reorganisatie begin 2014 hun baan verloren, hebben recht op salarisdoorbetaling tot hun pensioen.

De Kamer van Koophandel werd begin 2014 omgevormd van een decentrale instelling tot één centrale organisatie. Als gevolg van de samensmelting verloren de directeuren van de twaalf regionale Kamers, de overkoepelende organisatie en het subsidieloket Syntens hun werk.

Riante regelingen
Uit de volledige jaarrekening over 2015 blijkt echter dat het merendeel van hen als gevolg van riante regelingen vorig jaar nog steeds op de loonlijst van de KvK stond. De organisatie betaalde negen ex-directeuren in totaal 1.452.864 euro.

Tussen de negen directeuren zitten grote verschillen. Een van hen, Martin van Eijl, voerde de afgelopen jaren nog volwaardige klussen voor de KvK uit. Zo was hij directeur vastgoed en directeur huisvesting. Hij verdiende 191.215 euro.

Vijf van de negen vervullen tegenwoordig vooral toezichthoudende functies of doen (vaak kleinere) klussen voor of buiten de KvK. Voor hun inkomen zijn zij echter grotendeels afhankelijk van hun voormalige werkgever. Het betreft Ronald Migo (133.658 euro), John Joosten (161.842 euro), Ben Mekenkamp (162.433 euro), Liesbeth Karsten (214.415 euro) en Rob van Renterghem (215.667 euro).

Drie ex-directeuren hebben volwaardig nieuw werk, maar ontvingen toch een beloning van de Kamer van Koophandel. Henk Rosman (ex-kamer Brabant) is nu directeur van de regionale ontwikkelingsmaatschappij Rewin. De KvK betaalde hem vorig jaar nog 206.795 euro. Patrick Paijmans (ex-kamer Rotterdam) is ‘directeur Stad’ bij de gemeente Vlaardingen. Hij ontving 128.820 euro. Wil Houben (ex-kamer Limburg) is burgemeester van de gemeente Voerendaal. Hij kreeg 38.018 euro.

Nog op de loonlijst
Woordvoerster Joyce Philippart van de KvK bevestigt dat het merendeel van de ex-directeuren nog op de loonlijst staat, en dat zij recht hebben op doorbetaling tot hun pensionering als zij geen andere baan vinden. "Zij hebben geen functie gekregen binnen de nieuwe organisatie, maar zijn op grond van het Algemeen Rijksambtenaren Reglement nog formeel in dienst van de KvK."

In de gevallen dat de ex-directeuren gedetacheerd zijn bij andere organisaties, zoals bijvoorbeeld Rosman, kan de KvK de kosten doorberekenen. Houben is uit dienst, maar de KvK vult zijn salaris aan.

In het kader van enkele reorganisaties schrapte de Kamer van Koophandel de afgelopen jaren duizend voltijdsbanen. Alle werknemers komen daarbij in aanmerking voor royale regelingen als forse vertrekpremies of loondoorbetaling. De KvK moest daarvoor tientallen miljoenen in een stroppenpot stoppen.

Bron • RTL Z