Bedrijven

Sabon sluit ook laatste zeepwinkels in Nederland

Mathijs Smit • 23 augustus 2017 17:49 @Mathijs__Smit

Beeld © ANP

Het doek is gevallen voor de Nederlandse winkelketen Sabon. Ondernemer Hans-Poul Veldhuijzen van Zanten heeft afgelopen maanden ook de resterende acht luxe-zeepwinkels gesloten.

Dat bevestigt de ondernemer, na berichtgeving door zakenblad Quote. Met de sluiting komt een voorlopig einde aan pogingen ook in Nederland een succes van Sabon te maken.

Gierend failliet

De geschiedenis van Sabon in Nederland begon in 2005, toen ondernemer Bob Ultee de licentierechten voor de luxe zeepjes in handen kreeg. In sneltreinvaart bouwde hij een keten van vijftig winkels in Nederland op. In 2012 ging hij echter gierend failliet.

Volgens Ultee was het faillissement hoofdzakelijk te wijten aan SNS Bank. Eind 2014 meldde RTL Z dat hij een claim van maar liefst 260 miljoen euro bij de bank wilde indienen, waaraan zijn schuldeisers konden meedoen.

Doorstart

In 2012 werd Sabon doorgestart door drie andere ondernemers, onder wie Velthuijzen van Zanten. Hij is onder meer bekend van beurswebsite IEX en een trits andere ondernemingen, ondergebracht in zijn investeringsvehikel ZEP Holding.

In 2015 kocht Veldhuijzen van Zanten zijn twee zakenpartners uit, maar een jaar later ging Sabon, althans het moederbedrijf White Star Retail, opnieuw bankroet. Curator Koenraad de Klerk verkocht acht van de elf winkels uit de failliete boedel aan Veldhuijzen van Zanten, die opnieuw mogelijkheden zag in een doorstart. Een jaar later blijkt die dus mislukt.

Aanhoudende verliezen

Volgens Veldhuijzen van Zanten stopt hij omdat de winkelketen aanhoudende verliezen boekte. "Dat is meestal de reden van zoiets." Op de achtergrond speelde ook een conflict met de Israëlische licentiegever. De Israeliërs verboden hem nog langer gebruik te maken van de merknaam Sabon, en de Haagse rechtbank gaf hen onlangs gelijk.

Veldhuijzen van Zanten zegt zelf helemaal klaar te zijn met Sabon. "Misschien dat de Israëlische licentiegever het nog eens in Nederland zal proberen, maar wij zullen daar niet meer bij betrokken zijn." De Franse cosmeticamaker Groupe Rocher nam vorig jaar een belang van 66 procent in Sabon Shel Pa'am Industries.

Bron • RTL Z / Mathijs Smit