Business

Winst Samsung in rook op door brandgevaarlijke Galaxy Note 7

Daniël Verlaan • 27 oktober 2016 09:40 @danielverlaan

Beeld © Reddit

De winst van een telefoonfabrikant kan door een brandgevaarlijk toestel in rook opgaan. In plaats van de 2 miljard euro van vorig jaar kelderde de winst uit Samsungs smartphonedivisie afgelopen kwartaal met 96 procent naar 80 miljoen euro.

De cijfers tonen aan hoe ernstig het debacle met de Galaxy Note 7 is. De smartphone kwam halverwege augustus op de markt in onder andere de VS en Zuid-Korea. Na een reeks meldingen van in de brand vliegende toestellen trok Samsung in oktober de Galaxy Note 7 terug. In Nederland is de grote smartphone nooit officieel in de verkoop gegaan.

Omzet blijft gelijk

Opvallend genoeg blijft Samsungs omzet uit de smartphonetak gelijk. In het derde kwartaal van dit jaar schreef de tak een omzet van 20 miljard euro in plaats van de 21,3 miljard euro van vorig jaar, zo blijkt uit de cijfers van Samsung. Dat komt volgens het Zuid-Koreaanse bedrijf door de sterke verkoop van de Galaxy S7 en verschillende goedkopere toestellen.

Het is pijnlijk dat juist de Galaxy Note 7 voor alle problemen zorgt. Het toestel is uitgebracht om te concurreren met de iPhone 7 van Apple, de grootste concurrent van Samsung. Maar in plaats van marktaandeel afsnoepen van Apple kost de Galaxy Note 7 alleen maar geld: zowel de misgelopen verkopen als de kosten voor de grootschalige terugroepactie.

Ondanks het Galaxy Note 7-fiasco blijft Samsung volgens marktonderzoeker IDC met 72,5 miljoen verkochte exemplaren de grootste smartphoneverkoper, gevolgd door Apple, Huawei en Oppo.

Samsung

De winst van het gehele Samsung-concern daalde het afgelopen kwartaal ook van 5,9 miljard euro naar 5,2 miljard euro. De omzet daalde van 41 miljard euro naar 38,5 miljard euro. 

Andere divisies van Samsung presteren wél beter, zoals de Consumer Electronics-tak die onder andere televisie's, koelkasten en wasmachines verkoopt. De winst uit deze divisie werd verdubbeld naar 620 miljoen euro. Volgens Samsung zijn met name de ultra-hd-tv's populair.

Samsung verwacht het aankomende vierde kwartaal weer een omzet te kunnen boeken die vergelijkbaar is met die van 2015. Het Zuid-Koreaanse bedrijf verwacht wel dat de winst uit de smartphonedivisie laag blijft omdat de terugroepactie van de Galaxy Note 7, die nog steeds bezig is, flinke kosten met zich mee brengt.