Business

Supermarkt moet nu altijd leidinggevende in slijterij hebben

Chris Koenis • 28 december 2016 14:13 @chriskoenis

Beeld © Getty

Supermarkten die drank verkopen, moeten voortaan permanent een leidinggevende hebben die toezicht houdt op de verkoop. Eén leidinggevende voor de hele winkel is niet langer genoeg.

Dat heeft de hoogste bestuursrechter van de Raad van State besloten na drie hoger beroepszaken. Het gevolg is dat de Drank- en Horecawet wordt overtreden op het moment dat er geen leidinggevende aanwezig is. Tegen de uitspraak is geen hoger beroep meer mogelijk.

Bevoegd personeel

De zaak was aangespannen door belangenvereniging SlijtersUnie tegen verschillende gemeenten. SlijtersUnie eiste dat zij zouden optreden tegen drie slijterijen in lokale supermarkten. Zij hadden geen toezicht op de drankafdeling, terwijl slijters wel veel kosten moeten maken om altijd een bevoegde 21-plusser aan het werk te hebben.

"Dat is een vorm van oneerlijke concurrentie", zegt voorzitter Ron Andes van de SlijtersUnie tegen RTL Z. "Supermarkten kunnen daardoor met lagere productprijzen werken. Terwijl wij door de personeelskosten meer marge moeten maken." Hij wijst daarbij op de afname van veel zelfstandige slijterijen en de trend dat juist steeds meer supermarkten drank verkopen.

16-jarig meisje

De slijterijen zijn dan ook verheugd met de uitspraak, zeker vanwege het precedent dat het schept. Andes: "Supermarkten zeggen dat ze toezicht houden op de drankverkoop, maar in de praktijk komt een klant binnen en moet hij of zij op een belletje drukken om te worden geholpen. Dat is dan vaak een 16-jarig meisje of iemand van de servicebalie die even bijspringt. Terwijl wij verplicht moeten werken met opgeleid personeel."

De supermarkten, die met de uitspraak gedwongen worden om personeel aan te nemen, reageren via branchevereniging CBL. Zij laten weten kennis te hebben genomen van de uitspraak en dat zij deze nog nader aan het bestuderen zijn.

Bron • RTL Z / Chris Koenis