Business

Hoe Nvidia met videokaarten zijn winst verdriedubbelde

Daniël Verlaan • 10 februari 2017 11:36 @danielverlaan

Jen-Hsun Huang, ceo van Nvidia, tijdens de CES begin dit jaar. Beeld © AFP

Nvidia verdriedubbelde afgelopen kwartaal zijn winst waardoor het aandeel van het bedrijf op het hoogste punt ooit staat. Hoe kan een bedrijf dat vooral videokaarten verkoopt - de dingen die zorgen dat je beeldscherm werkt - zo'n succes boeken?

Het gaat al jaren slecht met de pc-markt, zo blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau Gartner. We kopen minder pc's en laptops, waardoor er ook minder vraag is naar de videokaarten van Nvidia. Maar het Taiwanese bedrijf heeft een gat in de markt gevonden: artificial intelligence (AI), ofwel kunstmatige intelligentie.

Videokaarten en zelfrijdende auto's

Wat blijkt: kunstmatige intelligentie wordt uitstekend aangedreven door videokaarten - zo'n 70 procent beter dan normale processors (pdf). Het voordeel van Nvidia is dat het bedrijf in de gamemarkt bekendstaat om zijn kwalitatief hoogstaande producten. Hierdoor kloppen veel bedrijven bij Nvidia aan om zijn videokaarten aan te schaffen.

Nvidia stimuleert de verkoop van videokaarten ook door programma's aan te bieden die AI-algoritmes gemakkelijker en sneller laten lopen. Daarnaast worden de videokaarten van Nvidia gebruikt in datacentra van grote bedrijven, zoals Google en Amazon. Zij bieden deze AI-algoritmes in de cloud aan.

Thumbnail

Videokaarten van Nvidia in een server. (beeld: Nvidia)

De technologie in de videokaarten gebruikt Nvidia ook om hardware voor zelfrijdende auto's te ontwikkelen. Het laatste product in deze categorie, de Drive PX2-chip, wordt in alle Tesla-auto's geplaatst om de Autopilot-functie aan te drijven. Met deze functie kan de auto zelfstandig rijden. Ook Volvo maakt gebruik van deze chip.

655 miljoen dollar

In het laatste kwartaal draaide Nvidia een winst van 655 miljoen dollar (pdf), het driedubbele van de winst ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar. De omzet groeide naar 2,17 miljard dollar: 55 procent meer dan vorig jaar.

Nvidia's grootste concurrent is AMD, dat ook bekend is geworden met het maken van videokaarten. AMD richt zich de laatste jaren met name op het ontwikkelen van chips voor specifieke apparatuur, zoals vliegtuigen, slotmachines en medische hulpmiddelen. De gemiddelde jaaromzet van AMD is bijna twee keer zo hoog is als die van Nvidia, maar groeit lang niet zo snel.

Bron • RTL Z