Business

Bij de kapper en boekwinkel mag je een wijntje blijven drinken

Erik Rezelman • 13 juli 2016 11:17 @rezel

Beeld ©

Winkeliers mogen hun klanten een wijntje of een biertje blijven verkopen. Dat heeft de rechter in Den Haag vandaag besloten. Een proef in 30 gemeentes met alcoholische versnaperingen mag gewoon doorgaan.

De rechtszaak was aangespannen door de Nederlandse slijters die vinden dat het niet kan dat je als gewone winkel zomaar alcohol kan verkopen, terwijl de slijters zelf wel aan allerlei scherpe regels moeten voldoen.

De brancheorganisatie voor slijters voerde een kort geding tegen de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG). Die is begin dit jaar de pilot 'gemengde horecabestemming' gestart op verzoek van een aantal gemeenten. In de pilot experimenteren ondernemers en gemeenten met mengvormen van winkel en horeca (blurring), zoals boekwinkels die wijn serveren. 

Wat is precies een winkel?
Koninklijke SlijtersUnie meent dat de pilot een overtreding van de Drank- en horecawet aanmoedigt. VNG vindt echter dat de wet achterhaald is. "De wet stamt uit de jaren dertig en is niet meegegaan met de maatschappelijke ontwikkelingen'', zegt burgemeester Pieter Verhoeve van Oudewater, een van de initiatiefnemers, in een interview met VNG Magazine. "Volgens de wet staan er waterdichte schotten tussen horeca, retail en slijterij, maar in de praktijk zijn de scheidslijnen diffuus.''

Staatssecretaris Martin van Rijn is ook tegen de proef van de gemeenten. De pilot zou een risico vormen voor gevoelige groepen, zoals jongeren en alcoholverslaafden. De rechter is het daar nu niet mee eens: de SlijtersUnie heeft onvoldoende aannemelijk gemaakt dat de VNG iets doet wat niet mag.

De SlijtersUnie kreeg eerder wel gelijk van een rechter in een rechtszaak rond boekhandel Waanders in de Broeren in Zwolle. Die boekhandel mag geen wijn meer verkopen. Desondanks gingen 30 gemeentes daarna door met de proef met de blurring tussen winkels en horeca en dat mag nu ook van de rechter. Voor de vaste klanten van de kappers van Schorem uit Rotterdam blijft een shot Jack Daniel's-whiskey er daarom nog steeds inzitten.

Lees verder op rtlz.nl:
Hoe de winkelstraat langzaam verandert in een horecastraat

Bron • RTL Z / Erik Rezelman