Bedrijven

ACM deed inval bij PostNL om vermoeden machtsmisbruik

21 juli 2017 11:54

Herna Verhagen, bestuursvoorzitter van PostNL. Beeld © Archieffoto ANP

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft een inval gedaan bij PostNL wegens een lopend onderzoek naar misbruik van haar machtspositie. Dat blijkt uit een vonnis van de rechtbank in Den Haag dat deze week is gepubliceerd.

Bij de inval zijn volgens De Telegraaf onder meer computers, telefoons en laptops van de hele raad van bestuur, waaronder die van topvrouw Herna Verhagen, in beslag genomen. 

PostNL eiste in een kort geding dat in beslag genomen documenten en gegevens niet meegenomen mogen worden in het onderzoek van de toezichthouder. De rechter wijst de eis van het postbedrijf af, omdat de ACM zorgvuldig te werk zou zijn gegaan en 'voldoende aannemelijk is dat deze documenten relevant zijn in het kader van het onderzoek'.

Machtsmisbruik 

Het onderzoek richt zich op medewerkers van PostNL. Er wordt gekeken wie opdracht heeft gegeven tot de 'vermoedelijke overtredingen' van Nederlandse en Europese mededingingswetgeving. Ook wil de toezichthouder weten wie daar eindverantwoordelijk voor waren. 

Het bedrijf zou bij het binnenhalen van opdrachten van grote bedrijven concurrenten uit de markt proberen te drukken door een hele lage offerte te doen. Het bedrijf kan dit volgens de krant doen dankzij de extra inkomsten die het heeft door de monopoliepositie bij de bezorging van consumentenpost. 

Onder de pet houden

PostNL probeerde de inval onder de pet te houden door aan de rechtbank te vragen de uitspraak niet online te publiceren. Als reden voerde het bedrijf aan dat het onderzoek niet bekend zou mogen worden tot de ACM kon zeggen of er echt iets aan de hand was. De rechter ging daar niet in mee, en koos ervoor de uitspraak afgelopen dinsdag en deels geanonimiseerd te publiceren. 

Het is overigens onduidelijk wanneer de inval plaatsvond. PostNL wil dat niet zeggen, maar laat aan RTL Z weten 'dat het regelmatig discussies heeft met de ACM'. 

De zaak kost PostNL in ieder geval 1.434 euro. Omdat het bedrijf het kort geding verloor, moet PostNL het salaris van de ACM-advocaat betalen en de griffierechten. 

Update: 

De toezichthouder zelf wil geen commentaar geven op het nieuws. "Wij doen nooit mededelingen over eventuele lopende onderzoeken", aldus een woordvoerder tegen RTL Z. 

Bron • RTL Z / ANP