Business

'AkzoNobel onderzoekt een fusie of verkoop'

08 maart 2017 22:27

Beeld ©

AkzoNobel onderzoekt een fusie met of verkoop aan een sectorgenoot. Daarvoor voert de Nederlandse multinational gesprekken met bedrijven waaronder zijn Amerikaanse branchegenoot PPG Industries, zegt persbureau Reuters woensdag op basis van anonieme bronnen.

AkzoNobel was niet direct bereikbaar voor commentaar. Aan Reuters liet een woordvoerder weten niet in te willen gaan op geruchten. PPG zei hetzelfde. 

Bloomberg beweert juist het tegenovergestelde: PPG zou zijn pijlen juist richten op een Nederlandse concurrent op het gebied van verven en lakken en specialistische chemicaliën. Daarvoor zouden adviseurs zijn ingehuurd. Zij benadrukken dat er nog helemaal geen deal is gesloten.

Kenners van de markt noemen een volledige overname van Akzo door PPG hoogst onwaarschijnlijk, omdat vooral in Europa veel mededingingsbezwaren zullen zijn.

De twee concurrenten deden al eerder zaken

Akzo heeft een marktwaarde van ongeveer 17 miljard dollar, schrijft Bloomberg. Het is Europa's grootste leverancier van coatings met een portefeuille verspreid over basischemicaliën zoals chloor tot aan ingrediënten voor huidcrème en verf voor Formule 1-auto's.

PPG is ongeveer 25,9 miljard dollar waard en heeft 156 fabrieken waar onder meer verf, coatings en glasvezel wordt geproduceerd. Het heeft al eerder zaken gedaan met Akzo: in 2012 nam PPG een Amerikaanse devisie over voor 1 miljard dollar. 

Niet de eerste grote fusie

Mochten de geruchten kloppen, dan is het niet de eerste grote fusie in de markt. Onder andere Dow Chemical en DuPont gingen samen. Concurrent Sherwin-Williams nam voor 11 miljard dollar rivaal Valspar over. 

De twee hebben zich de afgelopen jaren wel wat afzijdig gehouden in een flinke consolidatiehausse tussen grote namen in de sector. Zo kwamen onder meer Dow Chemical en DuPont een miljardenfusie overeen en kocht het Amerikaanse Sherwin-Williams voor 11 miljard dollar rivaal Valspar.