Business

Nutsbedrijf Liander strooit met topinkomens

Mathijs Smit • 07 juli 2016 05:55 @Mathijs__Smit

Medewerkers van netbeheerder Liander bij de transformator op het station Rokin in Amsterdam. Beeld © ANP

Bij netwerkbeheerder Liander verdienen 16 topmanagers méér dan de zogeheten Balkenendenorm. Daarnaast betaalde de beheerder van gas- en elektriciteitsleidingen vorig jaar zes torenhoge afkoopsommen.

Topfunctionarissen in de (semi-)publieke sector mogen onder de Wet Normering Topinkomens (WNT2) maximaal 178.000 euro verdienen. Voor de groep managers en directeuren vlak onder de bestuurstop geldt de wet nog niet. Onder een verscherpte versie van de wet, die begin volgend jaar ingaat, worden zij echter ook onder het salarisplafond gebracht. Liander verzet zich daar fel tegen.

Drie handenvol

Uit het recent verschenen jaarbericht blijkt dat Liander drie handenvol topmanagers telt, die méér verdienen dan 178.000 euro. Bestuurder Ingrid Thijssen, die nu al onder het wettelijke salarisplafond valt, streek vorig jaar 230.000 euro op. Zij profiteert van een overgangsregeling. Acht directeuren en zeven managers toucheerden beloningen tussen de 183.000 euro en 272.000 euro.

Daarnaast blijkt Liander vorig jaar kwistig te hebben gestrooid met torenhoge ontslagvergoedingen. In het kader van een Sociaal Plan deelde de energiedistributiegigant zes hoge exitpremies uit. Een ex-medewerker vertrok met 321.000 euro. Drie voormalige medewerkers kregen premies van gemiddeld 200.000 euro mee. En twee ex-werknemers, die een beperkt aantal dagen werkten, ontvingen elk gemiddeld 86.000 euro.

Liander valt onder Alliander, dat voortkwam uit energiebedrijf Nuon. Het bedrijf beheert de gas- en elektriciteitsleidingen in Gelderland en delen van Noord-Holland, Utrecht, Flevoland, Friesland en Zuid-Holland. De instelling bezorgt elektriciteit bij 3 miljoen en gas bij 2,3 miljoen huishoudens en bedrijven.

Verzet tegen salariswet

Alliander en Liander verzetten zich al jaren tegen de Wet Normering Topinkomens. Alliander raakte afgelopen herfst in opspraak wegens een slimme truc, waarmee topbestuurders Peter Molengraaf en Mark van Lieshout onder het wettelijke salarisplafond wisten uit te komen. Vorige maand riep Liander minister Plasterk van Binnenlandse Zaken op om een verscherpte versie van de wet die alle werknemers onder het salarisplafond brengt, uit te stellen.

Bron • RTL Z