Business

Ook het handelsverdrag Japan - EU loopt vast op arbitragehof

17 februari 2017 16:45

Mark Rutte met de Japanse premier Minister Shinzo Abe Beeld © ANP

Het handelsakkoord met Japan is nog lang niet in kannen en kruiken. Het grootste struikelblok is, alweer, het arbitragehof waar bedrijven staten kunnen aanklagen.

Dat blijkt uit antwoorden op Kamervragen.

Het struikelpunt in de onderhandelingen is het Investment Court System (ICS), zoals het arbitragehof heet. Dat is de opvolger van het omstreden ​ISDS-systeem (Investor-state Dispute Settlement) en dat was ook al een van de meest bediscussieerde onderdelen in de TTIP- en CETA-onderhandelingen. 

Hoe zit het?

Het ICS-systeem is een rechtssysteem dat het mogelijk maakt voor buitenlandse investeerders om naar een arbitragehof te stappen. Wanneer bedrijven investeren in het buitenland, voor het bouwen van een fabriek bijvoorbeeld, kan de lokale wetgeving halverwege het project onverwacht worden aangepast.

Dat kan ondernemers veel geld kosten. In zo’n geval kunnen ze dankzij zo'n arbitragehof overheden aanklagen om gemiste inkomsten terug te claimen. 

Maar ondanks dat het ICS-systeem transparanter is dan zijn voorganger, is er nog steeds veel kritiek op. Deze vorm van tweesporenjustitie blijft namelijk gewoon bestaan.

Onderhandelingen worden krachtmetingen

De Japanners op hun beurt geven de voorkeur aan het oude, minder transparante ISDS-systeem. Dat is een probleem, want onder andere minister Lilianne Ploumen van Buitenlandse Zaken vindt dat onacceptabel.

De Europese Commissie hoopte in december klaar te zijn met de onderhandelingen, maar die lopen momenteel dus uit op een krachtmeting. Daarnaast lopen er nog drie belangrijke onderhandelingen: over de openstelling van de zuivelmarkt, auto-industrie en de data-stromen.

Andere onderhandelingspunten

Europa wil alleen een akkoord als Europese zuivel-exporteurs toegang krijgen tot de Japanse markt, dat is ook voor Nederland belangrijk. Als het Aziatische land zijn invoerheffingen op Europese landbouwproducten verlaagt, dan zal de Europese Commissie de invoerheffingen op personenauto’s uit Japan stapsgewijs verlagen, is de deal.

Over de Japanse voorstellen voor data-protectie wordt op dit moment nog nagedacht. Volgens Ploumen is het van cruciaal belang dat de bescherming niet verslechtert ten opzichte van de Europese regels.

Bron • RTL Z