Bedrijven

'Chickfriend deed ook zaken met Duitse boeren en misleidde hen'

12 augustus 2017 12:03

Eieren met fipronil worden vernietigd. Beeld © ANP

Zeker vier Duitse pluimveebedrijven werkten samen met Chickfriend, dat centraal staat in het schandaal rond besmette eieren. Met vervalste documenten werden boeren waarschijnlijk om de tuin geleid.

Dat schrijft het Duitse blad Der Spiegel.

Dat in Duitsland veel besmette Nederlandse eieren in de schappen waren was al bekend, maar dat boeren ook hun stal lieten behandelen door het Nederlandse bedrijf Chickfriend is nieuw. Pikant is dat het onderzoeksblad schrijft dat documenten waarschijnlijk zijn vervalst.

Zo toonde het bedrijf veiligheidsdocumenten waarin stond dat het gebruikte middel Dega-16 een goedgekeurd bestrijdingsmiddel was, terwijl dat niet het geval is.

Opgepakte bestuurders

De twee bestuurders van Chickfriend werden eerder deze week opgepakt en zitten vast. Hun luizenbestrijdingsbehandeling werd sinds 2016 toegepast en werd in korte tijd populair. De giftige, en verboden stof, fipronil werkte effectief voor het bestrijden van luizen maar vergiftigde ook de eieren. 

Die zijn nu in meer dan vijftien EU-landen, en daarbuiten, uit de schappen gehaald. De schade voor kippenboeren is inmiddels opgelopen tot minstens 150 miljoen euro. Boeren maken zich diepe zorgen.

Bron • RTL Z