Business

Toyota koopt Nederlands bedrijf Vanderlande voor 1,2 miljard euro

Michaël Niewold • 23 maart 2017 08:50 @michaelniewold

Het bagageafhandelingssysteem op Schiphol. Beeld © ANP

Het Nederlandse bedrijf Vanderlande komt in Japanse handen. Het industriële conglomeraat Toyota Industries neemt het bedrijf uit Veghel over voor 1,16 miljard euro. Vanderlande maakt systemen voor onder meer de bagageafhandeling op vliegvelden.

Ook maakt het bedrijf lopende banden voor in post- en pakketsorteercentra en in warenhuizen. Toyota Industries verwacht de deal begin volgend jaar af te ronden, als mededingingsautoriteiten instemmen met de overname. 

Vorig jaar had Vanderlande een omzet van ongeveer 1 miljard euro. Er werken zo'n 4500 mensen op vijftig verschillende locaties en het bedrijf is wereldwijd marktleider in haar branche. Het bedrijf werd in 1949 opgericht. 

Groeimarkt dankzij online shoppen

Toyota Industries Corporation bestaat sinds 1926 en behaalde vorig jaar een omzet van 16,8 miljard euro met ruim 51.000 werknemers. 

Het Japanse bedrijf, naar eigen zeggen zelf de grootste ter wereld in het maken van heftrucks, verwacht met de aankoop van Vanderlande beter in te kunnen spelen op de groei in distributie van goederen. Die groei ziet het bedrijf vooral het online verkopen van artikelen, waarbij logistieke systemen zoals Vanderlande maakt volgens de Japanners een cruciale rol in spelen. 

Familie Fentener van Vlissingen casht

Vanderlande was sinds 1988 voor het grootste gedeelte in handen van NPM Capital, het investeringsvehikel van de familie Fentener van Vlissingen. Het belang van 92,43 procent in het Brabantse bedrijf levert 1,07 miljard euro op. 

NPM Capital, fromeel een dochterbedrijf van SHV Holdings, is ook bekend als investeerder van onder meer conservenfabrikant Hak, beddenfabrikant Auping en certificeringsbedrijf Kiwa. In het verleden investeerde het bedrijf in onder meer tapijtenmaker Desso, autoschadeherstelbedrijf Care, persbureau ANP, baggeraar Van Oord en Bol.com. 

Hieronder een overzicht van de activiteiten van Vanderlande in een bedrijfsfilm: 

Topman Remo Brunschwiler is verheugd dat Vanderlande in Toyota Industries 'zo'n succesvolle, strategische partner' heeft gevonden. De financiële armslag van het Japanse concern zal het Brabantse bedrijf vooruithelpen bij zijn groeiplannen, voegt hij eraan toe.

Boost voor werkgelegenheid

Financieel directeur Herman Molenaar verwacht bovendien dat Vanderlande als onderdeel van een wereldwijd concern een aantrekkelijkere werkgever wordt. Het zou dus makkelijker moeten worden om technisch talent aan te trekken. Volgens Molenaar is Toyota bereid om flink te investeren, wat de werkgelegenheid ten goede zal komen verwacht hij. "Toyota Industries heeft ons gekocht om te groeien", aldus Molenaar.

Ook vakbond CNV maakt zich vooralsnog geen zorgen over de werkgelegenheid bij het bedrijf. "In eerste instantie zal het bedrijf de eigen arbeidsvoorwaarden behouden", voegt woordvoerder Wouter de Jong nog toe. "Hoe dat er op de lange termijn uitziet, weten we niet."

Bron • RTL Z