Business

Baas over je eigen energierekening: EasyEnergy denkt dat we er klaar voor zijn

28 maart 2017 06:03

Slimme wasmachines die je aanzet met een app. Beeld © iStock

Startup EasyEnergy wil dat de consument op koopjesjacht gaat en per dag de energieprijzen gaat checken. Op die manier kun je zelf zorgen voor een lagere energierekening, zo is de gedachte. Maar het is ook gedoe.

Normaal doe je het misschien zonder na te denken: de wasmachine aanzetten. Maar misschien is dat binnenkort verleden tijd. Dan kijk je eerst even online en dan op de klok voordat je de was doet.

Vandaag komt namelijk een nieuwe energieleverancier uit de startblokken: EasyEnergy. Het bedrijf hoort bij dezelfde club als vliegtuigmaatschappij EasyJet.

Elke dag online actuele energieprijzen

Het idee van EasyEnergy is als volgt: consumenten met een slimme meter kunnen groene stroom of gas af nemen tegen handelsprijzen. Klanten krijgen elke dag online informatie over de kosten per kilowattuur op specifieke tijden de dag erna. Zo kun je zelf zien wanneer het het voordeligste is om bepaalde (energievretende) apparaten aan te zetten. 

Prijzen van stroom kunnen per uur verschillen, de gasprijzen verschillen per dag. "Er wordt vaak heel ingewikkeld gedaan over gas en stroom. Terwijl in feite energiebedrijven niets meer zijn dan administratiekantoren die stroom en gas inkopen op de beurs," aldus Maarten Roelfs, de baas van EasyEnergy.

De energiemaatschappij maakt gebruik van gegevens uit de slimme meter. Erwin van der Zande van Bright zegt dat tegen 2020 iedereen een slimme meter heeft: ''Misschien nemen ze hier wel een voorschot op.''

In de winter hoge rekening

Grote kans dat je door deze methode wat geld zult besparen, want op de markt zijn de energieprijzen iets lager dan wat je aan een energiemaatschappij betaalt. Het kan je dus zomaar wat tientjes opleveren.

Maar het kan ook best een gedoe worden: elke dag maar in de gaten houden wanneer je wel of niet de wasmachine aan moet zetten. ''Het is de vraag of consumenten dit niet laten versloffen en daardoor toch niet zo goedkoop uit zijn als ze hadden gehoopt'', zegt Joyce Donat van de Consumentenbond.

Je moet er ook mee rekening houden dat de energierekening in de winter fors hoger is dan in de zomer; bij normale energiemaatschappijen wordt dat verdeeld over het hele jaar.

Bekijk de toelichting van directeur Maarten Roelfs op de plannen van EasyEnergy:

Bron • RTL Z