Business

Nederlandse startup koppelt algoritmes aan bedrijven

Daniël Verlaan • 14 december 2016 16:21 @danielverlaan

Beeld © TEDxAmsterdam

De Nederlandse startup Aigency, dat zichzelf een 'uitzendbureau voor kunstmatige intelligentie' noemt, biedt algoritmes aan waarmee bedrijven slimmer met hun data om kunnen gaan. "Bij ons kunnen ze het personeel van de toekomst inhuren", vertelt oprichter Jim Stolze.

Kunstmatige intelligentie (AI) wordt in heel veel producten gebruikt. Neem bijvoorbeeld Google Photo's, dat in foto's onder andere honden, bananen en auto's herkent. Of Facebook, dat gezichten spot en automatisch vrienden voorstelt om te taggen.

Maar volgens Stolze, oprichter van TEDxAmsterdam en oud-presentator van RTL Z, zijn er ook veel kleinere partijen die interessante AI-technologieën ontwikkelen. Hij wil hen gaan koppelen aan bedrijven, organisaties en overheden om de algoritmes van deze ontwikkelaars los te laten op al die bergen data. 

Eerste klanten

Stolze ziet dat bedrijven bakken met interessante data hebben, maar dat ze tegelijkertijd geen idee hebben wat ze ermee kunnen doen. Aan de andere kant heb je startups en studenten die zich bezighouden met AI en algoritmes, maar de belangen van bedrijven weer niet begrijpen. Die twee partijen koppelt Stolze met Aigency.

Eén van de eerste klanten van Aigency is een omroep die gebruikmaakt van verschillende algoritmes om een video-archief door te spitten en te indexeren op bijvoorbeeld trefwoorden en beelden. Een ander voorbeeld is een verzekeraar die AI inzet om patronen in vragen voor de helpdesk te herkennen, en vervolgens automatisch antwoorden erbij te zoeken. 

Ook denkt Stolze dat bedrijven vaker twee of meer AI-technologieën bij Aigency moeten afnemen om tot hun gewenste resultaat te komen: "Daarmee kunnen ze nieuwe patronen, inzichten en oplossingen uit bestaande data halen."

Op een nette manier

"Door recente publicaties over datalekken en alarmbellen over privacy-wetgeving, denken bedrijven dat helemaal niets meer mag. Maar dat is natuurlijk niet het geval", zegt Stolze. "Er kan nog steeds heel veel. Wij zorgen ervoor dat alles op een nette manier gebeurt."

Zo noemt Stolze het voorbeeld van een groot bedrijf dat niet zomaar twee ontwikkelaars door zijn data laat neuzen. Om dat in goede banen te leiden, worden er door Aigency voor beide partijen duidelijke afspraken en contracten opgesteld. 

Silicon Valley

Aigency opent vandaag zijn kantoor in het Amsterdam Science Park en volgend jaar volgt een vestiging in Silicon Valley. De startup wordt gefinancierd door een angel investor en heeft al verschillende klanten, die per opdracht een bedrag betalen. Daarvan gaat een percentage van tussen de 10 en 20 procent naar Aigency.