Business

Starbucks geeft niet op in staatssteunzaak en stapt naar EU-Hof

Michaël Niewold • 22 december 2016 14:31 @michaelniewold

Een filiaal van de koffieketen in New York. Beeld © ANP

Koffieketen Starbucks legt zich niet neer bij het terugbetalen van miljoenen euro's aan Nederland. Het Amerikaanse bedrijf gaat in beroep tegen de beslissing van eurocommissaris Vestager, die oordeelde dat Starbucks 25,7 miljoen euro aan onterechte staatssteun ontving.

Een woordvoerder van het Europese Hof bevestigt dat na vragen van RTL Z. Er is nog geen datum voor de hoorzitting. Het beroep is al op 5 september ingediend, maar omdat het eerst in alle talen vertaald moet worden, is het pas vorige week in het EU-publicatieblad gepubliceerd. "Dat moet omdat het een officiële juridische procedure is", legt de woordvoerder uit. 

Starbucks wil dat het Hof, het hoogste rechtsorgaan van Europa, het besluit van de Commissie vernietigt. De Commissie heeft fouten gemaakt in haar beslissing en die onvoldoende onderbouwd, zo motiveert Starbucks haar protest. Het bedrijf schrijft verder dat de Commissie 'geen zorgvuldig en onpartijdig' onderzoek heeft verricht. 

Wiebes ging al in beroep

Eerder ging Nederland ook al in beroep tegen het besluit van Vestager. Staatssecretaris Wiebes van Financiën is het niet eens met de Deense eurocommissaris dat er sprake is geweest van ongeoorloofde staatssteun. Wel heeft hij het bedrag teruggevorderd van Starbucks, meldde een woordvoerder van de commissie in juli. Dat wilde het ministerie van Financiën echter niet bevestigen, omdat het nooit uitspraken doet over individuele zaken

De zaak draait om de periode 2008-2014, waarin Starbucks de royalty's, die de ene dochteronderneming aan de andere betaalde, van de winst mocht aftrekken. Dat scheelde bij de belastingaangifte van de in Nederland gevestigde dochteronderneming Starbucks Mufacturing Emea BV. 

Bron • RTL Z