Business

KLM mag toch met één stewardess minder vliegen

26 januari 2017 16:11

Archieffoto. Beeld © ANP

De KLM mag op intercontinentale vluchten één cabinebemanningslid minder inzetten. De maatschapij hoeft daarvoor geen toestemming te vragen aan de ondernemingsraad.

Dat heeft de Ondernemingskamer van het Gerechtshof in Amsterdam besloten. Op vluchten buiten Europa waren er bij het cabinepersoneel, de stewards en stewardessen, tot nu toe twee leidinggevenden. Dat wil KLM terugbrengen tot één.

De stewards en stewardessen waren het daar niet mee eens en vonden dat voor de maatregel toestemming moest worden gevraagd aan de Ondernemingsraad. Maar dat hoeft volgens de rechter nu dus niet.

Er waren al stiptheidsacties bij KLM. Zo eiste FNV dat KLM de maatregel van tafel haalt, maar de luchtvaartmaatschappij wilde dat pas doen als de bond wil meepraten over alternatieve besparingsmaatregelen.

Koud eten?

Het cabinepersoneel houdt zijn hart vast voor de dienstverlening. Zo zou de kans groter zijn dat de laatste passagiers die worden bediend koud eten krijgen.

Volgens KLM zou het extra bemanningslid wel blijven meevliegen aan boord, maar daar zou hij of zij zich bezig houden met de service aan de passagiers.

Bezuinigingen

KLM is aan het bezuinigen en daarom wil het met minder cabinepersoneel vliegen. Volgens de vliegtuigmaatschappij is het één van de laatste die met twee leidinggevenden aan boord van intercontinentale vluchten vliegt.

Operationeel directeur René de Groot van KLM zei onlangs dat het cabinepersoneel minder vlieguren zou maken dan hun collega's bij andere Europese en niet-Europese maatschappijen.

Ook zou er een unieke pensioenregeling zijn, op basis van het eindloon. Verder zou er op intercontinentale vluchten 40 procent meer reisverlof zijn dan het cabinepersoneel bij andere maatschappijen.

Meer cao-conflicten

De luchtvaartmaatschappij heeft inmiddels een aardig dossier opgebouwd met cao-conflicten: zo lag het eerder ook al in de clinch met het grondpersoneel en de piloten.

Bron • RTL Z